ΕλλάδαΑρχείο

Κορωνοϊός: 22 νέα κρούσματα και ένας ακόμα νεκρός – «Χαμηλά η μπάλα» για χαλάρωση των μέτρων

22 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2.192 συνολικά ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ένας ακόμη θάνατος και 102 συνολικά οι νεκροί.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επισήμανε πςω το 56,4% των κρουσμάτων είναι άνδρες. 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος. 72 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 68 έτη. 15 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Τέλος, 29 συμπολίτες μας έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50.000 τέστ για την ανίχνευση του ιού.

«Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, παραμένουν το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης είπε ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2, αλλά είναι μακριά από τη μαζική παραγωγή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο.

Παράλληλα, τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκτιμάται πως θα αναμένονται νέα επιδημικά κύματα, εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα (φάρμακα, εμβόλιο), μέχρι να υπάρξει συλλογική ανοσία.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά σχήματα, ο ίδιος σημείωσε πως αναμένονται ενθαρρυντικά νέα για φάρμακα τις επόμενες εβδομάδες και για εμβόλια τους επόμενους μήνες.

Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις για δύο χρόνια ακόμα, υπογράμμισε, αναφορικά με την παρουσία του κορωνοϊού στον κόσμο.