ΠολιτικήΑρχείο

Για τον θάνατο της 39χρονης στο Πορτοχέλι…

Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ σχολιάζει τον θάνατο της 39χρονης Κονγκολέζας που διέμενε στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πορτοχέλι. Η γυναίκα πέθανε τη νύχτα της Ανάστασης, για άγνωστο προς το παρόν λόγο.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Αργολίδας:

Έπειτα από το επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 εργαζόμενης στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πόρτο Χέλι του δήμου Ερμιονίδος, όπου φιλοξενούνται 500 μετανάστες, σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας μετανάστριας 39 χρόνων από το Κονγκό, όπου πέθανε το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η σορός της θα μεταφερθεί για νεκροψία – νεκροτομή για τα αιτία του θανάτου της.

Τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνησητης ΝΔ για τους πρόσφυγες-μετανάστες είναι ανεπαρκή, καθώς αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τους κατοίκους, οι οποίοι είναι ανοχύρωτοι, λόγω και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που οδηγεί στον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφωνούν και τις διατηρούν στο ακέραιο.

Για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη κατάσταση και για να μην υπάρξουν άλλα θύματα, το πρώτο και ουσιαστικότερο είναι να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος απεγκλωβισμός, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Ταυτόχρονα απαιτείται, εκτός από τη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στις δομές φιλοξενίας, να ληφθούν και όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Να ενταχθούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού τους.

Να μη ζει κανείς ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος ή κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Να προχωρήσουν γρήγορα οι επανενώσεις οικογενειών.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων, εμφυλίων, χώρες που ζουν κάτω από ιμπεριαλιστική κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.