Αρχείο

Η Μαδαγασκάρη στηρίζει τις έρευνές της στην Αψιθιά την Αρτεμισία

Παλιότερα δεν υπήρχε αυλή στο Άργος που να μην υπήρχε έστω μια γλάστρα με Αψιθιά. Ένα από τα παλιότερα βότανα, που κυκλοφορεί και σήμερα στο εμπόριο με θαυματουργές επιδράσεις κυρίως σε χτυπήματα και πρηξίματα. Σήμερα του δίνουν ακόμα πολλές άλλες ιδιότητες ως αφέψημα, πέρα της παραγωγής του γνωστού ποτού Αψέντι.

Στις 20 Απριλίου ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, Andry Rajoelina, παρουσίασε στο IMRA (Malagasy Institute for Applied Research), την επίσημη έγκριση του Covid Organics (CVO), ενός φαρμάκου προερχομένου από την Αψιθιά.

Οι θεραπείες που περιέχουν ένα παράγωγο της αρτεμισινίνης, συνδυασμένες θεραπείες με βάση την αρτεμισινίνη (ACTs), είναι πλέον καθιερωμένες θεραπείες παγκοσμίως για την ελονοσία.
«Η Μαδαγασκάρη έχει το μεγαλύτερο απόθεμα Αρτεμισίας στην Αφρική, και ίσως ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης.

Σύμφωνα δε με τον διευθυντή του IMRA, το CVO συνταγογραφείται επί του παρόντος ως προληπτικό μέτρο και βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για τον προσδιορισμό των θεραπευτικών ιδιοτήτων του.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, από τους 121 ασθενείς με την Covid-19, 39 θεωρούνται ήδη αποθεραπευμένοι.

Αψιθιά

 

Για τον Δυτικό κόσμο τίποτα δεν μπορεί να είναι αποδεκτό αν δεν έχει πλήρη ιατρική επιστημονική τεκμηρίωση. Όπως αναφέρει το bbc news σε δημοσίευσή του στις 22 Απριλίου 2020, ότι η  Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι δεν υπάρχει απόδειξη για τη θεραπεία του Covid-19 αφότου ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης λάνσαρε μια «θεραπεία» βοτανικού του κορωναϊού.

Η εθνική ιατρική ακαδημία της χώρας (Anamem) έχει επίσης αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της φημισμένης πρόληψης και θεραπείας του Andry Rajoelina.
Ανέφερε ότι είχε τη δυνατότητα να βλάψει την υγεία των ανθρώπων, καθώς “τα επιστημονικά στοιχεία δεν είχαν τεκμηριωθεί”.

Όμως η Μαφαδασκάρη επιμένει και διαθέτει μάλιστα το φυτικό τονωτικό δωρεάν στους πιο ευάλωτους πολίτες. Διατίθεται στο εμπόριο σε ένα μπουκάλι και ως τσάι από βότανα, αφού δοκιμάστηκε σε λιγότερα από 20 άτομα για μια περίοδο τριών εβδομάδων, δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος  του προέδρου Λόβα Χασινιρίνα Ρανόρρομαρο.