Ήταν ένα σύννεφο που ερχόταν βουίζοντας και ξαφνικά έπεσαν κάτω σε μια αυλή στο Ναύπλιο. Η εικόνα με τις νεκρές μέλισσες επαλαμβάνεται τις τελευταίες τρεις τέσσερις μέρες, έχοντας λάβει ιδιαίτερα φονικές διαστάσεις.
Οι συγκεκριμένες μέλισσες σύμφωνα με μαρτυρίες κατευθύνθηκαν στο Ναύπλιο από την Άρια, φεύγοντας πιθανώς από κάποιες κυψέλες που βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.
Μαζικοί θάνατοι μελισσών παρουσιάζονται όλο τον χρόνο, αλλά κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες Μάρτιο μέχρι και Μάιο, με τις εικόνες νεκρών μελισσών να προκαλούν απογοήτευση αλλά και σκέψη και προβληματισμό σε όλη την κοινωνία.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι πολλοί. Ο πιο σημαντικός είναι οι αλόγιστοι ψεκασμοί από αγρότες και όχι μόνο. Στην Ελλάδα της ανάκαμψης χρησιμοποιούνται ακόμα φάρμακα για ράντισμα που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη. Οι μέλισσες όταν πλησιάζουν ένα άνθος που έχει ραντιστεί με συγκεκριμένο φάρμακο χάνουν την μνήμη τους και αναζητούν επειγόντως νερό.
Τα περισσότερα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά, και έτσι με την έντονη δραστηριότητα των μελισσών την άνοιξη, λόγω της ανθοφορίας, έχουμε ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι μέλισσες, να χάνεται η παραγωγή τους και ταυτόχρονα να μειώνεται και η φυτική παραγωγή, λόγω της μείωσης της επικονίασης που απαιτείται για το “δέσιμο” των καρπών.
Αν μάλιστα τύχει και πέσουν σε μπαλκόνι που έχει απολυμανθεί με ισχυρό απολυμαντικό ή έρθουν σε επαφή με κάποιο αντισηπτικό, όπως συμβαίνει τώρα στα περισσότερα σπίτια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δηλητηριάζονται και πεθαίνουν.
Εκατοντάδες νεκρά κουφάρια μελισσών εμπρός από τις κυψέλες τους παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως καταγράφεται σε σχετικό βίντεο.
Η περίπτωση να έχουμε να κάνουμε με μέλισσες – ζόμπι όπου μύγες τοποθετούν τα αυγά τους στην κοιλιά των μελισσών και αυτές πεθαίνουν λίγες μέρες μετά, θυμίζοντας κάτι σαν… ζόμπι, μάλλον δεν πρέπει να σχετίζεται με τους θανάτους του Ναυπλίου.