ΡεπορτάζΑρχείο

Τα αντισηπτικά σκοτώνουν τις μέλισσες ή…

Ένα παράξενο και σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αντίκρισε Ναυπλιώτισσα, στο μπαλκόνι του σπιτιού της. Δεκάδες μέλισσες, που δείχνουν να ψυχορραγούν, κάλυψαν το μπαλκόνι της προκαλώντας της εύλογα ερωτηματικά.

μέλλισες

 

Στην Ελλάδα της ανάκαμψης χρησιμοποιούνται ακόμα φάρμακα για ράντισμα που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη. Οι μέλισσες όταν πλησιάζουν ένα άνθος που έχει ραντιστεί με συγκεκριμένο φάρμακο χάνουν την μνήμη τους και αναζητούν επειγόντως νερό.

Αν είναι άτυχες και πέσουν σε μπαλκόνι που έχει απολυμανθεί με ισχυρό απολυμαντικό, όπως συμβαίνει τώρα στα περισσότερα σπίτια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δηλητηριάζονται και πεθαίνουν.

μελισσες νεκρές

 

Στις ΗΠΑ υπάρχει και το φαινόμενο των Ζόμπι μελισσών. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον «Μελισσοκόμο» η μύγα Apocephalus borealis τοποθετεί τα αυγά της στην κοιλιά της μέλισσας. Η μέλισσα πεθαίνει μετά από 7 ημέρες περίπου.

Όπως υποστηρίζει ο Andrew Core «συνήθως οι μέλισσες κάθονται σε ένα σημείο και καμιά φορά διπλώνονται και πεθαίνουν. Οι μολυσμένες μέλισσες ήταν ζωντανές, αλλά δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιες. Τέντωναν τα πόδια τους, αλλά μετά έπεφταν κάτω. Πραγματικά έδειχναν σαν ζόμπι».

Στην χώρα μας πάντως δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί η περίπτωση των Ζόμπι- μελισσών και ελπίζουμε η περίπτωση του Ναυπλίου να οφείλεται σε δηλητηρίαση από τα αντισηπτικά.

Από την μια πάμε να αποφύγουμε τον κορωνοϊό από την άλλη σκοτώνουμε τις μέλισσες η εξαφάνιση των οποίων σημαίνει τον θάνατο όλου του πλανήτη.