ΟικονομίαΑρχείο

Ο Μαγιάτικος καύσωνας ρήμαξε τις ελιές σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία

Μεγάλες είναι οι ζημιές που διαπιστώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου σε κτήματα με λαδολιές Καλαμών και όχι μόνο, από τον Μαγιάτικο καύσωνα, που καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό άνθη και καρπόδεση.  

Σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία η θερμοκρασία που έφθασε μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, χτύπησε τα περισσότερα κτήματα σε μεγάλο βαθμό και ιδίως τα δέντρα που άνθισαν πρώιμα. Οι ζημιές σε ορισμένα κτήματα ξεπερνούν το 80%, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν παραγωγοί, ενώ Αγροτικοί Σύλλογοι και Ενώσεις της Μεσσηνίας ήδη ζητούν παρέμβαση από τον ΕΛΓΑ. Το ίδιο ζητά και ο δήμαρχος Ερμιονίδας με επιστολή του προς τον Α. Λυκουρέντζο, μιλώντας δια στόματος των πληγέντων παραγωγών της περιοχής.

Τα διαφαινόμενα προβλήματα στην επερχόμενη σοδειά διαμορφώνουν πολύ δυσμενείς συνθήκες για τους παραγωγούς, αν συνυπολογίσουμε τις εξευτελιστικές τιμές σε ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά και την χαμηλή ζήτηση.

Στο ΠεΣυ φέρνει το θέμα η Νικολάκου

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, προκειμένου να αναδειχθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και να δοθούν απαντήσεις εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο:

ΘΕΜΑ: «Άμεση στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου»

«Ο Πρωτογενής Tομέας επηρεάζει καθοριστικά την τοπική οικονομία της Πελοποννήσου, με επίκεντρο την ελαιοκαλλιέργεια. Στην Περιφέρειας μας, την προηγούμενη χρονιά η παραγωγή ελαιολάδου ξεπέρασε τους 100.000 τόνους, καλύπτοντας πάνω το 40% της ελληνικής επικράτειας.

Οι ελαιοπαραγωγοί, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει μεγάλη συρρίκνωση στο εισόδημα τους και πολύ σοβαρά προβλήματα, με αποκορύφωμα την τιμή του λαδιού όπου δυστυχώς υπήρχαν περιπτώσεις που δεν έφτασε ούτε τα 2 ευρώ ανά κιλό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα από ειδικούς επιστήμονες υπάρχει πολύ έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη νέων ασθενειών στην ελιά πέρα από τον δάκο.

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες έρχεται να προστεθεί ένα νέο σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει επιφέρει ζημιά στους ελαιοπαραγωγούς πολλών περιοχών της Πελοποννήσου και αφορά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Οι μέρες του καύσωνα επηρέασαν την καρπόδεση της ελιάς, κυρίως στις πεδινές περιοχές με πρώιμη ανθοφορία, όπου σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανομβρία και τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίες, οδηγούν σε οδυνηρά αποτελέσματα.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Σε τι ενέργειες έχει προβεί, για την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη (Κανονισμός Φυτικής Παραγωγής) του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και την Κλιματική Αλλαγή;
  • Σε τι ενέργειες έχει προβεί, ώστε εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ καθώς και αρμόδιοι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενοτήτων να εξατομικεύσουν και να διαπιστώσουν έγκαιρα, τις πιθανές ζημιές οι οποίες θα επιφέρουν νέο πλήγμα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών;
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, για την πιθανότητα ενεργοποίησης της Διεύθυνσης Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), κάτι το οποίο αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας;
  • Σε τι ενέργειες έχει προβεί, για τη διεκδίκηση του συμπληρωματικού ποσού του 1.200.000€ για την δακοκτονία, ποσό το οποίο αιτιολόγησαν ως απολύτως αναγκαίο οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόσθετη χρηματοδότηση δόθηκε ήδη στην Περιφέρεια Κρήτης;»