ΟικονομίαΑρχείο

Κλειστά εποχιακά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα ανοίξουν τα εποχιακά καταλύματα, επανέλαβε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας αυτή την απόφαση:

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η κίνηση προς τα νησιά μας, από ανθρώπους που θα πήγαιναν γιατί έχουν ένα σπίτι ή επειδή είναι η καταγωγή τους και όχι απότομες μετακινήσεις από το Κέντρο προς την Περιφέρεια και τα νησιά. Γι’ αυτό, έγινε η επιλογή να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα μετά το τριήμερο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην έχουμε πισωγύρισμα. Αυτό είναι το στοίχημα των ημερών. Και ευτυχώς πάμε καλά, μετά από αρκετές εβδομάδες που έχουμε άρει το lock down.

Ο κος Πέτσας μιλώντας για την στήριξη της εστίασης και του τουρισμού, είπε:

Πάντα είχαμε μια καλή επικοινωνία με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης, ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι όσο το δυνατόν στοχευμένες και να μπορούν  να επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι. Ο τζίρος είναι το ένα στοίχημα για τον κλάδο. Από την άλλη, είναι η απασχόληση, οι τιμές, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Σε ό,τι αφορά το Φ.Π.Α. η μείωσή του στο προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν αφορούσε μόνο την εστίαση ξεχωριστά ή το κατάλυμα. Ήταν μαζί. Έτσι θα την δούμε στην πορεία με απώτερο στόχο να φτάσει στο 11% για το κατάλυμα και την εστίαση μαζί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε και για την στήριξη της απασχόλησης:

Ήδη από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός -στην πρόσφατη συνέντευξή του- πρώτο μέλημά του είναι να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, πάντα στο πλαίσιο στήριξης της εργασίας.
Το σχέδιό μας βασίζεται στη μείωση  του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση. Και απασχόληση, χωρίς μείωση του φορολογικού βάρους, δεν νοείται.  
Δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση, όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση τον μηχανισμό που υφίσταται. Απλώς, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης πήγε πιο πίσω η διαδικασία για φέτος, πήγε πιο πίσω ο μηχανισμός διαβούλευσης που προβλέπεται στον σχετικό νόμο.