ΚοινωνίαΑρχείο

Εφιαλτικά σενάρια για το κλίμα στην Πελοπόννησο. Αφόρητοι καύσωνες προ των πυλών

Στην Ελλάδα τουλάχιστον  8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο εάν μειώνονταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και ειδικότερα οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το νούμερο αυτό προκύπτει από τη νέα έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) που παρουσιάζουν  «ΤΑ ΝΕΑ»  με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η έρευνα αναδεικνύει με σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τη σύνδεση της κατάστασης του περιβάλλοντος με την υγεία των πολιτών, και ταυτόχρονα, την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμέτωπη δύο ιδιαίτερα επιβλαβών περιβαλλοντικών ζητημάτων: της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Στις περισσότερο πληγείσες περιοχές η Πελοπόννησος

Σύμφωνα με την έρευνα στην Πελοπόννησο αναμένεται αύξηση του αριθμού των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη στην ενδοχώρα σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα επίπεδα της θερμικής δυσφορίας αναμένεται να αυξηθούν στις περισσότερες παράκτιες και νησιώτικες περιοχές της Ελλάδας.

Σε αστικές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Λαμία και η Αθήνα, η αναμενόμενη αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 10-13 ημερών, ενώ στην Καλαμάτα αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση κατά 16 επιπλέον ημέρες.

Περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση αναμένεται μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, οπότε θα επηρεαστούν και οι παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου.

Μεταδοτικές ασθένειες λόγω κλίματος

Οι αλλαγές στις κλιματικές παραμέτρους αναμένεται επίσης να επηρεάσουν και τη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο μέσω οργανισμών διαβιβαστών, ιδίως κουνουπιών.

Εκτός από τα ενδημικά είδη κουνουπιών η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει επιμήκυνση της περιόδου δράσης διαφόρων κουνουπιών-εισβολέων, όπως το ασιατικό κουνούπι «Τίγρης», που ευθύνεται για την εξάπλωση του τού Δυτικού Νείλου, ενώ εκτιμάται ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα έχουμε επανεμφάνιση του Δάγγειου πυρετού.

Η κατάσταση σε αριθμούς

  • 8.500 –τουλάχιστον- θάνατοι θα μπορούσαν να προλαμβάνονταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα εάν μειώνονταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Κατά 50% αναμένεται να αυξηθεί το διάστημα 2021-2050 στην Αθήνα ο αριθμός των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση.
  • Κατά 150% αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή της πρωτεύουσας ο αριθμός των ωρών με μεγάλη θερμική δυσφορία το διάστημα 2071-2100.
  • Από 10 έως 13 μέρες θα αυξηθούν τα επίπεδα της θερμικής προστασίας σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Καβάλα, Λαμία και Αθήνα, ενώ στην Καλαμάτα θα υπάρχει επιπλέον αύξηση κατά 16 μέρες.
  • 250.000 –πρόσθετους– θανάτους ετησίως θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή από το 2020 και μετά (ΠΟΥ).

Ηχορύπανση

  • Ο ΠΟΥ κατατάσσει το θόρυβο στη 2η θέση των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.
  • 16.600 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη εκτιμάται ότι προκαλεί η μακροχρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικό θόρυβο.