ΟικονομίαΑρχείο

Να αφουγκραστεί η κυβέρνηση τις ανάγκες τους ζητούν οι λογιστές της Μεσσηνίας

Δυναμικά βγαίνουν μπροστά οι λογιστές της Μεσσηνίας και ζητούν από την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και να ανάλαβει τη δική της ευθύνη, όπως αυτοί ανέλαβαν τη δική τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Συγκεκριμένα στη μακροσκελή επιστολή που απευθύνεται στους Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη,  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνι, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη Μαυρουδή, Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο, Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή Γεώργιο, οι Λογιστές/Φοροτεχνικοί της Μεσσηνίας αναφέρουν: 

«Όλοι εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί ‘’μείναμε στα γραφεία μας’’ και με ατομική μας ευθύνη προσπαθήσαμε και προσπαθούμε καθημερινά και ακατάπαυστα να ανταποκριθούμε σε όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν. Όμως, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν είδαμε την κρατική ευθύνη απέναντι στον κλάδο μας.

Αντίθετα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, να αποκρυπτογραφήσουμε και να εκτελέσουμε δουλεύοντας ακόμη και τις Κυριακές (ακόμη και την ημέρα του Πάσχα υπήρχε λήξη προθεσμίας υποβολής δήλωσης) “νύχτα με νύχτα”, μια χιονοστιβάδα από ΠΝΠ και ΚΥΑ, αρκετές φορές ακόμη και ασαφείς. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε και στην υποβολή δηλώσεων Φ.Ε. έως 30/6 σε μία πλατφόρμα που σε ημερήσια βάση, ακόμη και για ώρες είναι εκτός λειτουργίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς μας σε βάρος της αποτελεσματικότητας, η άσκηση ψυχολογικής πίεσης από τους φορολογούμενους για άμεση υποβολή πάσης φύσης δηλώσεων, χωρίς πολλές φορές να έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ ή να μην έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής. Το σύνολο των συναδέλφων και των εργαζόμενων ασφυκτιούν, φοβούνται και επιβαρύνονται ψυχολογικά, προσπαθώντας ταυτόχρονα οι ίδιοι να πάρουμε μέτρα προστασίας.

Από τη μεριά του κράτους η μόνη παροχή, όπως και σε άλλους επαγγελματίες, ήταν το “μειωτικό” voucher κατάρτισης, το οποίο ύστερα από την μαζική κατακραυγή όλων των επιστημονικών κλάδων και όχι μόνο, δόθηκε τελικά χωρίς την αναγκαία παρακολούθηση.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, το Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ δε στάθηκε δίπλα στις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων. Η πλειοψηφία της ΠΟΦΕΕ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να οργανώσει τον αγώνα όλων όσοι πασχίζουμε καθημερινά για την επιβίωση. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η δωρεάν υγεία, οι συντάξεις, η μονοπώληση του κλάδου, οι ασφυκτικές προθεσμίες, ο κυκεώνας νόμων δεν είναι στην ατζέντα της. Μπορεί να «σηκώνει σκόνη» για κάθε είδους προσωρινό και επιμέρους μέτρο, δεν αγγίζει όμως τις βασικές κατευθύνσεις των πολιτικών που εναντιώνονται στα συμφέροντά μας και εφαρμόζονται διαχρονικά. Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκε οποιαδήποτε κινητοποίηση του κλάδου.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα. Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα αλλά και στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που μας οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και ψυχολογικό στρες.

Εκτιμούμε ότι τα προβλήματα από την πανδημία θα συνεχιστούν και η επόμενη μέρα στην οικονομία για όλους εμάς, καθώς και για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους, θα είναι δραματικές. Οφείλουμε σε τέτοιες περιπτώσεις να παίρνουμε θέση, να έχουμε προτάσεις και να διεκδικούμε, αιτήματα που αφορούν πλέον κυριολεκτικά τη ζωή, την υγεία και την επιβίωσή μας.

Ως ΕΛΦΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ διεκδικούμε:

– Την άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές.
– Παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον έως 30/9/2020.
– Μεταφορά όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου την 15/09 με σκοπό ο Αύγουστος να καθιερωθεί μήνας ανάπαυσης των λογιστών.
– Nα μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.
– Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων
– Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.
– Απαλλαγή των α/α λογιστών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
– Άμεση επανένταξη των α/α λογιστών στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

Επιπλέον διεκδικούμε:

• Την λήψη μέτρων για την δημόσια υγεία με άμεση πρόσληψη υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, καθώς και την πλήρη κάλυψη με υγειονομικό υλικό.

Είναι θέμα Ζωής και Επιβίωσης.

Οι λογιστές μείναμε και μένουμε στα γραφεία, προσφέροντας στους φορολογούμενους και στο κράτος. Απαιτούμε η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη και να πράξει σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, αλλά και της κοινωνίας.

• Ως ΕΛΦΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προχωράμε σε έκτακτη σύσκεψη-συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα των μελών μας.

• Καλούμε μέσω των αντιπροσώπων μας στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε.Ε να συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για να οργανωθεί πανελλαδικά ο αγώνας των λογιστών.

• Καλούμε μέσω των αντιπροσώπων μας στην Ο.Ε.Β.Ε.Σ. Μεσσηνίας να συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Σ. Μεσσηνίας προκειμένου να οργανωθεί αγώνας και συντονισμός όλων των επαγγελματιών της περιοχής με ανάλογα αιτήματα».