ΕλλάδαΑρχείο

Ο κορωνοϊός είναι εδώ!

Είκοσι νέα κρούσματα του νέου κορονοιού, το τελευταίο 24ωρο, στη χώρα ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.088, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. 692 (22.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.752 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατέσσερις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών, ενώ 6 (42.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 115 ασθενείς.

Τέλος, δεν έχουμε κανένα νέο καταγεγραμμένο θάνατο και παραμένουμε στους 183 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εν τω μεταξύ στην Ξάνθη μεταβαίνει εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την ομάδα πρώτης απόκρισης της ΓΓΠΠ, καθώς και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με ελικόπτερο Super Puma του ΠΣ για τον συντονισμό της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στην περιοχή.

Μετά την άφιξή τους στο ελικοδρόμιο του Νοσοκομείου Ξάνθης, πρόκειται, στις 9:30, να πραγματοποηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης και τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι λογω των αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού, από σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν τεθεί στην περιοχή σε εφαρμογή αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τις βραδινές ώρες, καθώς και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών συναντήσεων για 7 ημέρες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κινητοποιείται ακόμα και ο στρατός για την κοινότητα Εχίνου, που ουσιαστικά μπαίνει σε καραντίνα, και επιβάλλονται περιορισμοί σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Παράλληλα αρχίζουν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα μπορεί να είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές αν χρειαστεί.