ΑθλητισμόςΑρχείο

Τον ΣΕΓΑΣ διεκδικεί η «Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού»

Μια νέα ένωση με τον τίτλο «Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» επιδιώκει τα «ηνία» του ΣΕΓΑΣ το ερχόμενο Φθινόπωρο, που θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Η “Κίνηση «για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» αναφέρει στη διακήρυξή της:

Φίλες και φίλοι του Κλασικού Αθλητισμού,
Ανακοινώνουμε την δημιουργία της Κίνησης μας που στόχο έχει την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού μέσα από ένα συγκροτημένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμά που απευθύνεται σε όλη την φίλαθλη Ελλάδα.
Η Δημοκρατία, η Αξιοκρατία, η Ηθική και η Δικαιοσύνη πρέπει να κυριαρχούν στον χώρο του Κλασικού Αθλητισμού ώστε να εκπαιδεύονται τα νέα παιδιά και να διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των ενεργών πολιτών της χώρας μας.
Για εμάς, οι αθλητές πρέπει να είναι το κέντρο του θαυμασμού μας και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουν αρετές που αναπτύσσονται μέσω της αθλητικής και πνευματικής τους καλλιέργειας.
Μοναδικό κριτήριο ανάδειξης και αξιολόγησης για τους αθλητές μας είναι η μεζούρα, το χρονόμετρο και το ήθος ως στοιχεία επιβράβευσης της νεολαίας που προσπαθεί και ξεπερνάει τον εαυτό της.
Οι ενέργειες μας πρέπει να ικανοποιούν τις προσδοκίες των γονέων που μαζί με τους επιστήμονες και τους παιδαγωγούς-προπονητές πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημα την αθλητική εξέλιξη των παιδιών μας.
Πιστοί στις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε το τρίπτυχο Αθλητής- Προπονητής- Σωματείο.
Δεσμευόμαστε ότι όλες οι ενέργειές μας, θα κινούνται πάντοτε πάνω σε αυτούς τους άξονες.
Για εμάς η αξιολόγηση και η αξιοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτες θέσεις και αρχές.
Οι Αθλητές είναι οι πρωταγωνιστές στους οποίους θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες. Θα επιδιώξουμε να δοθούν κίνητρα σε όλες τις κατηγορίες αθλητών υπό την απαρέγκλιτη αρχή της αξιοκρατίας.
Οι Προπονητές είναι οι άοκνοι καθοδηγητές αυτής της προσπάθειας.
Δέσμευσή μας είναι ο σεβασμός των προπονητών με την επιστημονική και υλικοτεχνική υποστήριξη του επιστημονικού τους έργου και η αξιοπρεπής λειτουργία τους.
Τα Σωματεία αποτελούν το πρωτογενές κύτταρο κάθε αθλητικής δράσης. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τα σωματεία για να αναπτύξουν τον αγωνιστικό αθλητισμό και να υλοποιήσουν περισσότερους αγώνες, θα δώσουμε κίνητρα και υλικοτεχνική υποστήριξη στις προσπάθειες τους.
Η Ομοσπονδία του Κλασικού Αθλητισμού θα είναι ευέλικτη, λιγότερο γραφειοκρατική, με οικονομίες κλίμακος ώστε να αναπτύξει τον Κλασικό Αθλητισμό με γνώμονα την ανάδειξη του Αθλητή, του Προπονητή και του Σωματείου. Κανείς άλλος δεν πρέπει να είναι πάνω από αυτό το τρίπτυχο.
Επιθυμία μας να γεμίσουμε ξανά τα στάδια με φιλάθλους, οι οποίοι θα καμαρώνουν τους αθλητές μας. Η Ομοσπονδία θα στηριχτεί στους κοινωνικούς πυλώνες που θα την τροφοδοτήσουν με τις πλούσιες παρακαταθήκες τους και είναι
α) ο Σχολικός Αθλητισμός,
β)το Δρομικό Κίνημα,
γ) οι Διαχρονικοί Αθλητές
δ) οι Γονείς.
Θέλουμε αγώνες με γεμάτα στάδια, αγώνες-γεγονότα για την πόλη, για την περιφέρεια, για την Ελλάδα, με διεθνή απήχηση όταν πρόκειται για διεθνείς συναντήσεις.
Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή του αθλητή, να εκφράζει τους προβληματισμούς του και να κάνει τις προτάσεις του.
Θέλουμε την εμπειρία του διαχρονικού αθλητή και την γνώση ζωής που διαθέτει.
Θέλουμε την μαζικότητα και την δημιουργικότητα του Δρομικού Κινήματος.
Θέλουμε την ταύτιση και την ένταξη του κλασικού αθλητισμού στην καθημερινή δραστηριότητα κάθε πολίτη.
Θέλουμε την αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού σε δημοτικά και γυμνάσια για την θωράκιση της υγείας, την καταπολέμηση της υποκινητικότητας και την αθλητική παιδεία των παιδιών μας. Επιδίωξή μας η ανάδειξη και η αναβάθμιση του Σχολικού Αθλητισμού, η διασύνδεση του ΣΕΓΑΣ με το σχολείο(δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και η θέσπιση του Αθλητικού Σχολείου.
Θέλουμε να αγκαλιάσουμε την αγάπη και την φροντίδα που δείχνουν οι γονείς για τα παιδιά τους και να συνδημιουργήσουμε τους πυλώνες μιας νέας ηθικής που θα στηρίξει την αθλητική οικογένεια.
– Βασική μας θέση η επιστημονική διασύνδεση και υποστήριξη της αθλητικής δραστηριότητας από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας (ΣΕΦΑΑ-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) καθώς και των Εργομετρικών Κέντρων και του ΕΣΚΑΝ(Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ).
Θα υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας της Επιστημονικής κοινότητας με το ΣΕΓΑΣ για την εξασφάλιση αθλητικού έργου υψηλού επιπέδου.
Για μας το προφίλ της Ομοσπονδίας πρέπει να είναι
Συνεργατικό, Αποτελεσματικό, Αξιοκρατικό, Τεχνοκρατικό και Ενωτικό.
Ο ΣΕΓΑΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, ούτε ο μεγάλος παρατηρητής που βλέπει μπροστά του να περνάνε οι ευκαιρίες και τις οποίες απλά σχολιάζει. Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να διαχειρίζεται σύμφωνα με το Σύνταγμα τα χρήματα του Ελληνικού λαού με διαφάνεια, για την επίτευξη καλύτερου αθλητικού αποτελέσματος στα αγωνίσματα του στίβου, του δρόμου και του βουνού δίνοντας λόγο και επιδιώκοντας τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα από οικονομίες κλίμακος.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει ανανέωση και εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης. Για μας είναι αυτονόητη η θέσπιση των 3 θητειών για τις εκτελεστικές θέσεις ευθύνης της Ομοσπονδίας καθώς και να τεθεί όριο ηλικίας για τις υποψηφιότητες στα 70 έτη. Όποιος έχει οτιδήποτε να προσφέρει μπορεί άνετα μέσα σε 12 έτη εκτελεστικής εξουσίας να το κάνει.
Η προσφορά στον αθλητισμό δεν είναι επάγγελμα!
– Δημιουργία Νέων Αγώνων σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Οι Νέοι Αγώνες θα γίνονται με τον σύγχρονο τρόπο διοργάνωσης έτσι ώστε να κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον των φιλάθλων και να προσελκύουν χορηγίες.
Ήρθε η εποχή που θα εκσυγχρονίσουμε τους Αγώνες έτσι ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί υιοθετώντας τους σύγχρονους τρόπους διοργάνωσης, που θα βελτιώσουν την εικόνα του αθλήματος , των αθλητών, των προπονητών, των σωματείων, της ομοσπονδίας.
– Στόχος η σταθερή διοργάνωση διεθνών μίτινγκ, η αναβάθμισή και ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Αγώνες αλλά και η διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Θεσσαλονίκη το 2028, έτσι ώστε να υπάρξει οκταετές πρόγραμμα προσαρμογής του Ελληνικού Κλασικού Αθλητισμού σε αυτόν τον μεγάλο στόχο- διοργάνωση.
Η διοργάνωση των Πανευρωπαϊκών του 2028 μαζί με τον Κλασικό Μαραθώνιο και τους Νέους Αγώνες θα είναι το πλαίσιο ενός μεγάλου χορηγικού προγράμματος στήριξης που θα αναβαθμίσει συνολικά την θέση του Κλασικού Αθλητισμού.
– Ίδρυση Ανώτατης Στατιστικής Επιτροπής στην Ομοσπονδία και Ανάδειξη των αποτελεσμάτων κάθε αγωνίσματος ανά έτος σε ειδικές εκδηλώσεις. Δημιουργία Ετήσιου National Ranking εφαρμόζοντας το μοντέλο του World Ranking για ανάδειξη και αξιολόγηση των κορυφαίων αθλητών βάση των αγώνων, των επιδόσεων και των διακρίσεών τους.
– Επιδίωξη μας είναι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παιανίας να διαμορφωθεί το Εθνικό Κέντρο Κλασικού Αθλητισμού στην Παιανία για κλειστό και ανοιχτό στίβο.
– Συγχρόνως θα επιδιώξουμε με το Πολυτεχνείο να δημιουργήσουμε το Πανεπιστημιακό Κέντρο Κλασικού Αθλητισμού στου Ζωγράφου(Πανεπιστημιούπολη Αθηνών).
– Στόχος μας η λειτουργία του Νέου Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό.
– Στόχος μας η λειτουργία των δύο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού στην Πάρνηθα (Θρακομακεδόνες-Πάρνηθα).
– Στόχος μας η αναβαθμισμένη λειτουργία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών ( ΟΑΚΑ) και του ΣΕΦ.
– Ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως ισάξιο Αθλητικό Κέντρο των Αθηνών με το Καυταντζόγλειο Κέντρο έτσι ώστε να διοργανωθούν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες του 2028.
– Δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Κλασικού Αθλητισμού ανά Διοικητική Περιφέρεια, έτσι ώστε να τονωθεί ο Κλασικός Αθλητισμός σε όλη την Ελλάδα
– Ίδρυση Μουσείου Ελληνικού Κλασικού Αθλητισμού και η σύνδεση του με το Ολυμπιακό Κίνημα και το Κίνημα για την Μόνιμη Τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ – ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ»
Ακρίβου Ειρήνη, Πρωταθλήτρια/Προπονήτρια
Αλεξόπουλος Αλέξιος, Πρωταθλητής/Πρόεδρος Πανελληνίου Γ.Σ.
Αναστασίου Γιώργος, Δήμαρχος Θήβας/Εκπρόσωπος ΓΣ Πίνδαρος Θήβας
Ανδρεάδης Μπάμπης, Εκπρόσωπος ΣΑΠΚ Νεάπολης
Αποστολάς Γιώργος, Προπονητής Α.Ο Ολυμπιάδα Κηφισιάς ΕΟΚΑ
Βαρσάμης Νίκος, Προπονητής Θεσσαλονίκης
Δαγκόγλου Ιωάννης, Προπονητής
Δαμασκηνός Δημήτρης, Προπονητής Α.Ε. Μεσογείων Αμεινίας ο Παλληνεύς
Δεμένεγας Γιώργος, Διαχρονικός αθλητής
Ζαμπέλης Βασίλειος, Πρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Κούρος Αίγινας
Ζησόπουλος Βησσαρίων, Πρόεδρος Συλλόγου Δρομέων Υγείας Καρδίτσας
Ζουμπούλης Γιάννης, Πρόεδρος ΓΑΣ Ιλισός
Θεοδωρίδης Γιώργος, Πρωταθλητής/Προπονητής ΦΣΚΑ Κοζάνης
Θέος Φώτης, Πρόεδρος Γ.Σ. Ηρακλής
Καθηνιώτης Απόστολος, Πρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Μαγνησίας
Καλοφύρης Νίκος, Δρομικό Κίνημα Βουνού
Κατσάρας Ιωάννης, Πρόεδρος Ωρίων Καρδίτσας
Κεφαλόπουλος Ναπολέων, Ομοσπονδιακός Προπονητής
Κυπραίος Γεώργιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Κότσιου Αντιγόνη, Εκπρόσωπος Α.Ο Δίας Αχαρνών
Λαζαρίδης Σάββας, Προπονητής ΑΣ Πανόραμα
Μάγος Σταμάτης, Πρωταθλητής/Προπονητής Ο.Φ.Κ.Α. «Οι Ροδιονίκες»
Μαρτινίδης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ
Μίαρης Ναπολέων, Πρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Ρόδου «Η Καλλιπάτειρα»
Μουτεσίδης Κυριάκος, Πρωταθλητής/Προπονητής Α.Ο. Βουλιαγμένης
Μπαμπαρούτσης Αντώνιος, Προπονητής Γ.Σ. Ερμής Ιλίου
Μπαρδής Σίμος, Προπονητής Σ.Κ.Α. Χολαργού-Παπάγου
Μπεκρής Σπύρος, Προπονητής Γ.Σ. Πίνδαρος Θήβας
Μπερτσιμάς Γεώργιος, Γονέας
Οικονόμου Γιάννης, Προπονητής Α.Γ.Σ. Το Οίον Αγίου Στεφάνου
Ουζούνη Πόπη, Πρωταθλήτρια
Παπαδιάς Χάρης, Πρωταθλητής/Εκπρόσωπος Α.Ο. Δρομέας Βάρης
Παπαδόπουλος Πέτρος, Πρόεδρος Γ.Σ. Ακρίτας 2016
Παππάς Δημήτρης, Πρόεδρος Γ.Σ. Νίκη Βύρωνα
Παυλακάκης Άγγελος, Πρωταθλητής/Εκπρόσωπος Α.Ο. Κάλλιστος
Πίτσας Γιάννης, Προπονητής Πήγασος Αγίου Δημητρίου
Σαλαμάνης Κωνσταντίνος, Εκπρόσωπος Εδεσσαϊκή ΓΕ
Σαρασλανίδης Πλούταρχος, Aν .Καθηγητής ΑΠΘ
Σμυρνιώτου Αθανασία, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Τσιλιγκίρη Χριστίνα, Στέλεχος Αθλητικής Διοίκησης
Τσώνη Μαρία, Πρωταθλήτρια
Τσώνης Νίκος, Δημοσιογράφος
Χατζηιωάννου Βενετία, Προπονήτρια Ερμής Σχηματαρίου”