ΠολιτισμόςΑρχείο

Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας: Η Κιβωτός του Πολιτισμού

Η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας στηρίχθηκε στο ευγενές όραμα μιας «Κιβωτού Πολιτισμού» όπου συγκεντρώνει, διασώζει, ερευνά και προβάλλει την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά της Περαχώρας  που έχει προσφέρει πολλά στην νεότερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Ποια είναι η Περαχώρα
Η Περαχώρα είναι χωριό του νομού Κορινθίας που βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ βόρεια του Λουτρακίου. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Περαίας, η οποία είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα μεσοελλαδικά και υστεροελλαδικά ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή. Η ακμή της περιοχής εντοπίζεται μεταξύ των ετών 750-725 π.Χ. όταν αυτή πέρασε από την κυριαρχία των Μεγαρέων στην Αρχαία Κόρινθο.

Περαχώρα Κορινθίας

Η σημαντικότερη εγκατάσταση σημειώθηκε βορειοδυτικά της Περαχώρας, στη λίμνη της Βουλιαγμένης που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις. Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως το περίφημο Ηραίον, με τον αρχαίο οικισμό του και τα δύο ιερά της Ήρας Ακραίας και της Ήρας Λιμενίας, που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. αντίστοιχα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας βρίσκεται στο κέντρου στου χωριού, σε ένα διώροφο κτίριο ευγενικής χορηγίας του κ. Γεωργίου. Ιδρύθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Γεωργίου και της Μαρίκας Γεωργίου με σκοπό τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και αντικειμένων του χωριού της Περαχώρας καθώς και τη διάσωση και προβολή αντικειμένων του νεότερου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Στο  Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας μπορείτε να δείτε μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινή, αγροτική και την ποιμενική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Μουσείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό. Διαβάστε εδώ το ωράριο λειτουργίας.