ΨυχαγωγίαΑρχείο

Διηγήματα εγκλεισμού

Ο Κυριάκος Σάμιος, ενεργό και δημιουργικό μέλος και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του συλλόγου “Οι φίλοι του θεάτρου στο Ναύπλιο – Θεατροδρόμιο”, μοιράζεται μαζί μας μια όμορφη και δημιουργική εκδοτική προσπάθεια, και μας στέλνει το μήνυμά του!
“ Ξαφνικά και αναπάντεχα ο αγέρας  της πανδημίας  εισβάλλει  από το μισάνοιχτο παράθυρο της καθημερινότητας. Παλλόμενη η βραχνή φωνή του τηλεγραφήματος τινάζει τη σκόνη του χρόνου. Εν μέσω νεφών τρυπώνει από τις κουρτίνες της καραντίνας, παίρνει τη μορφή διηγήματος και ξετρυπώνει φωναχτές ένοχες σκέψεις οι οποίες αναζωπυρώνουν τη σπίθα εσωτερικής ιχνηλάτησης.
Το τηλεγράφημα με βραχνή φωνή έχει αποδέκτη τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας και το ανταμώνει κανείς στον αξιόλογο κύκλο των διηγημάτων εγκλεισμού.
Το γεγονός της συνεύρεσης μου με εξαιρετικούς συγγραφείς με χαροποιεί ιδιαίτερα. Συγχαίρω την πρωτοβουλία των εκδόσεων Άπαρσις”.

 

 

“Οι ζωές όλων μας μπήκαν «αναγκαστικά» σε έναν αυτοεγκλεισμό, σε μία διαφορετικότητα, με τις σκέψεις της απομόνωσης, εστιασμένες στο φόβο, να έχουν δημιουργήσει ένα πλανώμενο φάντασμα στο σήμερα και στο αύριό μας.
Πρωτόγνωρα για μας συναισθήματα, πρωτόγνωρες για όλους μας καταστάσεις. Μια ομάδα ατόμων , με επίκεντρο τις εκδόσεις Άπαρσις, βρήκε σε εκείνη την περίοδο κοινό βηματισμό. Η οικογένειά μας, οι εκδόσεις Άπαρσις δεν αρκούνται, μόνο, στην έκδοση ενός βιβλίου αλλά προσπαθούν να εντάσσονται στα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της κάθε περιόδου και να αναλαμβάνουν, αρκετές φορές, δράσεις.
Οι σκέψεις αυτές έγιναν καμβάς για το τι θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Οι ιδέες ενώθηκαν και βρήκαν έκφραση στο πρώτο διήγημα εγκλεισμού του Βασίλη Καλαμαρά με τίτλο «Οι αλεπούδες με κομμένη ουρά» , συντέθηκαν δε από κοινού με τον Γιώργο Ευσταθίου, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του αποτελεσματικότερου τρόπου έκφρασης, οργάνωσης και υλοποίησης, ξεκινώντας έτσι το ταξίδι μας στον κόσμο των διηγημάτων του εγκλεισμού. Τα διηγήματα και τα αφηγήματα αυτά έχουν την βασική ιδιαιτερότητα του πραγματικού χρόνου.
Στάλθηκαν, δημοσιεύτηκαν και αλληλεπίδρασαν μέσα στις μέρες της καραντίνας, από ανθρώπους ποικίλων ενδιαφερόντων.
Ο συλλογικός αυτός τόμος των εκδόσεων Άπαρσις γεννήθηκε, ενηλικιώθηκε και ωρίμασε την περίοδο του εγκλεισμού, καταγράφοντας μία πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση”.
Κατερίνα Θανοπούλου
Συντονισμός έργου – Επιμέλεια έκδοσης
(Από τον πρόλογο του βιβλίου)