ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλη της χώρας. Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους επισημαίνεται: 
«Το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ, συμμετέχει ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγελθεί από τις Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ, που καλύπτουν εργαζόμενους που λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και τα ΒΑΕ και την Στάση Εργασίας, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, από 8:00πμ έως 11:00πμ, με συγκέντρωση στις 8:30 στην Πλατεία Κοραή, απέναντι στην νέα επίθεση της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να περικόψει, το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τους ΟΤΑ και το Δημόσιο γενικότερα.

Η κυβέρνηση μέσα από την «αρμόδια» Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, με τις συνεχείς αναβολές και παρατάσεις που δίνει, προσπαθεί να κάμψει τις διεκδικήσεις μας και να ρίξει «στα μαλακά», το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής για την ένταξη και απένταξη στα ανθυγιεινά επαγγέλματα του δημόσιου τομέα (δίνει νέα παράταση για την παράδοση του πορίσματος για τις 30 Οκτώβρη).

Σαν Ομοσπονδία διεκδικούμε να ενταχτούν στο καθεστώς της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι ειδικότητες αυτές, που απαιτείται από την ίδια τη φύση της εργασίας τους και των αρμοδιοτήτων τους, μέσα από την νομοθέτηση της επέκτασης χορήγησής του, χωρίς καμιά περικοπή σε όσες ειδικότητες το λαμβάνουν. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, ενώ η προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, ήταν να το «κόψουν» από όσους περισσότερους γίνεται. Όμως για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η ζωή και η υγεία των συναδέλφων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής.

Αυτό δεν αναιρεί ότι παλεύουμε για τη βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με μέτρα προστασίας, την εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με το πλαίσιο ένταξης και χορήγησής του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού, και ύψος επιδόματος για κάθε κατηγορία δικαιούχων ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας…»!!!

Με τη μέθοδο αυτή που ονομάζεται ως συνήθως «εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα…», φέρνουν νέες μειώσεις μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5χρόνια (στο 67ο έτος ηλικίας, από το 62ο). Έτσι θα πιάνονται τα «πλεονάσματα», έως το 2060!!

Γνωρίζουμε καλά, ότι η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ο θεσμός των ΒΑΕ, τα μέτρα προστασίας της υγείας από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες δεν δόθηκαν ποτέ ως προίκα, από κανέναν εργοδότη. Καταχτήθηκαν από τους εργαζόμενους με αγώνες και θυσίες, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μόνιμα παίρνει μέτρα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση φτηνής εργατικής δύναμης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, «πατώντας» ακόμα και στις ζωές των εργαζομένων.

Ξέρουμε ότι η «ανάπτυξη» τους, δεν χωράει ακόμα κι αυτήν την σημερινή κουτσουρεμένη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, που έχει αφήσει απ’ έξω δεκάδες ειδικότητες και που δεν συνδέεται με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους !

Απαιτούμε :
1. Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα. Χορήγησή του, σε όλους τους εργαζόμενους που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς προσκόμματα από Δ/ντές και Επιτρόπους.
2. Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
3. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.
4. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας και Προληπτικής Ιατρικής σε όλες τις ειδικότητες, που απαιτείται.
5. Προσλήψεις μόνιμων Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας.

Καλούμε τα Δ.Σ. όλων των πρωτοβάθμιων Συλλόγων :
 Να προχωρήσουν άμεσα σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις όλων των συναδέλφων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, είτε λαμβάνουν, είτε όχι το επίδομα και να κουβεντιάσουν τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.
 Συμμετέχουμε όλοι στην 3ωρη Παναττική Στάση Εργασίας και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης (Διοικητήρια Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Γενικό Λογιστήριο, Υπουργεία, κ.α) που οργανώνονται σε αυτή την φάση».