ΕλλάδαΑρχείο

Συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στα Ελληνικά Σύνορα

Τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, προκειμένου «να προστατέψουν τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά σύνορα.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φέτος, είχαμε μόνο μία απώλεια ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», ενώ στάθηκε και στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς «είχαμε μηδέν κρούσματα στα νησιά, αλλά και μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών αιτούντων ασύλου».

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι πόροι του προγράμματος ένταξης Helios «αναμένεται να εξαντληθούν τον Νοέμβριο» και κάλεσε την Ευρώπη «να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη», αλλά και να παράσχει ένα ενισχυμένο πλαίσιο επιστροφών μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «μετά τα γεγονότα στο Έβρο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται το ίδιο, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, από την μια στιγμή στην άλλη, μια νέα απόπειρα της Τουρκίας για μαζική, παράνομη, μεταναστευτική μετακίνηση προς τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Επίσης, ως απάντηση σε χαρακτηρισμό Ισπανού ευρωβουλευτή που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ακροδεξιά ρητορική» ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι «πρώτη φορά κάποιος τολμά να με χαρακτηρίσει ακροδεξιό. Από τη μια μας συγχαίρουν ως ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά μας κατηγορούν για τον ίδιο λόγο. Είναι υποκρισία. Απορρίπτουμε τις κατηγορίες. Η Ελλάδα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ασφάλειά της».

Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψαν τις καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της χώρας αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση σε πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της, κάνοντας χρήση βίας, αποκαλώντας τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ τόνισαν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα «στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα». Προειδοποίησαν ακόμα ότι μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Η επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. «Δε γίνεται να προστατεύουμε τα σύνορά μας παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων», δήλωσε.

Κάποιοι από τους ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο επαίνεσαν την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ από την Τουρκία. Η επίτροπος Γιόχανσον ανέφερε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, οι αρχές της Ελλάδας έχουν αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ελ. Βόζεμπεργκ: «τουρκικά fake news εναντίον της Ελλάδας»

Την τουρκική προπαγάνδα που «κλιμακώνεται σε βάρος της χώρας μας με ανυπόστατες κατηγορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών, που επιχειρούν να περάσουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος», στηλίτευσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε η κ. Βόζεμπεργκ, κατά τη συζήτηση έγινε «εκτενής αναφορά στα δημοσιεύματα περί εικαζόμενων θανάτων αλλοδαπών στα χερσαία σύνορα από ελληνικά πυρά και για δήθεν παράνομες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο».

Η κ. Βόζεμπεργκ, μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε σε αυτές «στις ψευδείς ειδήσεις και τις υποτιθέμενες καταγγελίες που διασύρουν διεθνώς τη χώρα χωρίς σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση, απηύθηνε σχετικό ερώτημα στον αρμόδιο Έλληνα υπουργό, «ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι καμία επίσημη καταγγελία δεν έχει κατατεθεί στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων στον Έβρο, που να επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου από τις ελληνικές αρχές».

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη

Τις μεγάλες ευθύνες μπροστά σε μια απευκταία τραγωδία με πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης στην συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην συνεδρίαση με θέμα την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον επικεφαλής της FRONTEX και να του επισημάνει τις ευθύνες του οργανισμού για την προστασία και διάσωση ανθρώπων που απειλείται η ζωή τους αλλά και την αποτροπή επικίνδυνων επαναπροωθήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κώστας Αρβανίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν παρέλειψε να καταγγείλει από το Βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «το βρώμικο ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν» που όπως υπογράμμισε «εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στις γενικότερες διεκδικήσεις της από την Ευρώπη. Παίζεται ένα παιχνίδι εδώ…»

«Μη ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, κι εσείς έχετε ευθύνη», επεσήμανε ο κ. Αρβανίτης κλείνοντας την παρέμβασή του.