ΠολιτισμόςΑρχείο

«Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Αγαμέμνονα»

Ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο-οδηγός για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, αλλά και για το σπουδαίο λόγω ευρημάτων και αντίληψης αρχαιολογικό μουσείο του, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Καπόν. Το βιβλίο που επιγράφεται «ΜΥΚΗΝΕΣ. Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Αγαμέμνονα», έχει ως συγγραφείς τις δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, έφορο αρχαιοτήτων Αργολίδας και Ελισάβετ Σπαθάρη, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, πρώην έφορο αρχαιοτήτων στην ίδια περιοχή.

Είναι, λοιπόν, η έκδοση ένας πολυπόθητος οδηγός του χώρου και του μουσείου των Μυκηνών που τόσα χρόνια εξέλιπε; «Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στις Μυκήνες εγκαινιάσθηκε το 2003. Είχα την τύχη να δουλεύω στην ομάδα που δημιούργησε την έκθεσή του, επικεφαλής της οποίας ήταν η κ. Σπαθάρη, η τότε προϊσταμένη μας έφορος αρχαιοτήτων. Καταλαβαίνετε ότι όταν ανοίγει ένα καινούργιο μουσείο, ο οδηγός είναι το ελάχιστο ζητούμενο. Αυτό για διάφορους λόγους καθυστέρησε αρκετά και μας είχε μείνει το χρέος. Ήταν ένα χρέος απέναντι στο μουσείο, απέναντι στους πάρα πολλούς ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων που δούλεψαν για να φτιαχτεί, αλλά και απέναντι στο κοινό που κατακλύζει το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Ελένη Μάρκου η κ. Παπαδημητρίου.

«Σταδιακά διαμορφώθηκε μέσα στο μυαλό και των δυο μας η εντύπωση ότι έπρεπε να γίνει κάτι πιο συνολικό. Δηλαδή, όταν αναφέρεσαι στις Μυκήνες δεν μπορείς να μιλήσεις μόνο για τα κτίρια και την οχύρωση ή για τα αντικείμενα που βρίσκονται στο μουσείο. Πρέπει να μιλήσεις συνολικά για τον μυκηναϊκό πολιτισμό, με τρόπο που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Γιατί τα επιστημονικά πράγματα σε σχέση με τον μυκηναϊκό πολιτισμό είναι λίγο ή πολύ γραμμένα. Αυτό που θέλαμε -και νομίζω ότι με όλη αυτή τη χρονοτριβή το καταφέραμε- ήταν να φτιάξουμε ένα μοναδικό βιβλίο που να λέει με λίγα και απλά λόγια, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένα, την ιστορία του μυκηναϊκού πολιτισμού, να τονίζει τη σημασία του, να περιγράφει και να διευκολύνει τον επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο, αλλά και να εικονογραφεί την ιστορία και λαμπρότητα αυτού του πολιτισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προσθέτει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και το «νήμα» που ενώνει νοηματικά το βιβλίο; «Το βιβλίο έχει τρεις νοηματικές ενότητες. Το ένα είναι ο ευρύτερος πολιτισμός και τα στοιχεία που τον απαρτίζουν, το δεύτερο είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το τρίτο είναι το αρχαιολογικό μουσείο. Όλα αυτά συμπλέκονται με έναν τρόπο πολύ αρμονικό. Υπάρχει μια αόρατη συνέχεια ανάμεσα στις επιμέρους σελίδες και ενότητες του βιβλίου, που όλο μαζί, όταν το ξεκινήσει κανείς από την αρχή και το πάει κάποια στιγμή ως το τέλος, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μέσα στο μυαλό του επισκέπτη και του αναγνώστη τη συνολική εικόνα. Είναι μια συνολική προσέγγιση αυτού που πρέπει να προσλαμβάνει κανείς όταν επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και σκέφτεται τον μυκηναϊκό πολιτισμό», τονίζει η κ. Παπαδημητρίου.

Το βιβλίο, ιδιαίτερα καλαίσθητο, κατανοητό και εύχρηστο, είναι ο κατάλληλος «συνοδός» κάθε επισκέπτη που περιηγείται τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Μυκηνών. Είναι, επίσης, ο καλύτερος σύμβουλος για όποιον επιθυμεί να προετοιμάσει το ταξίδι του στον χώρο που «βάπτισε» έναν από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης: Τον μυκηναϊκό πολιτισμό, που γεννήθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα στις αρχές του 16ου αιώνα π.Χ., κυριάρχησε στον μεσογειακό κόσμο για πέντε περίπου αιώνες, είχε τις ρίζες του στον ελλαδικό πολιτισμό της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.), αφομοιώνοντας επιδράσεις από την ακμάζουσα μινωική Κρήτη και τους αναπτυγμένους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Περιεκτικά κείμενα, έγχρωμες εικόνες και πρωτότυπες φωτογραφικές συνθέσεις αποκαλύπτουν τα επιτεύγματα του λαμπρότερου πολιτισμού της προϊστορικής Ελλάδας, από τα επιβλητικά ‘κυκλώπεια’ τείχη και τους τάφους των ηγεμόνων έως τα πολύτιμα κομψοτεχνήματα σε χρυσό και ασήμι.