ΚοινωνίαΑρχείο

Το 2021 επιστρέφει το τρένο στην Αργολίδα. Σε 3 μήνες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην γραμμή

Σε τρεις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανάταξης στη μετρική γραμμή Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, με την επαναλειτουργία της με τακτικά επιβατικά δρομολόγια που θα συνδέουν την πρωτεύουσα με την Αργολίδα, να προγραμματίζεται μέσα στο 2021, όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Καραμανλή στην Τρίπολη.

Στη σημερινή συνάντηση εργασίας που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν το κομμάτι των υποδομών, ενώ παράλληλα έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου και για την παραχώρηση της ανενεργού μετρικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι, συνολικού μήκους περί τα 60 χιλιόμετρα, ο χώρος της οποίας θα διαμορφωθεί σε οικολογικό – περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο, σε εφαρμογή του master plan που θα αρχίσει σύντομα να εκπονείται.

 

Οσον αφορά την κυκλοφορία του τρένου μέχρι την Καλαμάτα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Θανάσης Κοτταράς που ήταν επίσης στη συνάντηση είπε ότι θα διενεργηθεί αποτύπωση της κατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες μελέτες για αποκατάσταση της γραμμής από το Αργος και προς τον νότο της Περιφέρειας. Παρόντες στην Τρίπολη ήταν ακόμα ο Περικλής Νικολάου για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ και ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης.

Οπως τόνισε δε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, όταν έλθει ο χρόνος για τις μελέτες αποκατάστασης της μετρικής γραμμής, η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά στο εν λόγω έργο.

Σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Για μας είναι κρίσιμο και θέμα μεγάλης σημασίας η ενεργοποίηση -στο σύνολό της- τής σιδηροδρομικής γραμμής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέχρι την Καλαμάτα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών Τρίπολης, Καλαμάτας, Μελιγαλά -και σε λίγο της Μεγαλόπολης, όπου έχουμε το ειδικό πρόβλημα της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή-, χωρίς να έχουμε  τη δυνατότητα μεταφορών με σιδηρόδρομο».

Και συμπλήρωσε: «Τονίζω ότι είμαστε έτοιμοι ως Περιφέρεια να δεσμεύσουμε χρήματα και να συνεργαστούμε με τον ΟΣΕ και για τη συντήρηση της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, αλλά και για τη μελέτη κανονικοποίησης, όπως πράξαμε και για τη γραμμή από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, η οποία αναμένεται να επανενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά και ως Περιφέρεια δεσμεύσαμε προς τούτο πίστωση 15.000.000 ευρώ. Για το τελευταίο ευχαριστούμε τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και για τη δική τους προσπάθεια και συμβολή».

 

Για την Αργολίδα ανακοινώθηκε ακόμα πως ολοκληρώνεται η μελέτη διασύνδεσης του Ναυπλίου και του Αργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 του “Μορέα”.

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Κ. Καραμανλής και στο αίτημα που διατυπώθηκε σχετικά με τον νόμο 4412/2016 περί των δημοσίων έργων, καθώς -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- τα ισχύοντα σήμερα έχουν ως συνέπεια να χάνεται σημαντικός χρόνος, κάτι που αποβαίνει σε βάρος των έργων.

Ο υπουργός δήλωσε, ειδικότερα, ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του εν λόγω νόμου.

Τέλος, θετικά στάθηκε ο υπουργός και όσον αφορά τη δυνατότητα οι Περιφέρειες να ενισχύσουν τις άγονες γραμμές των υπεραστικών ΚΤΕΛ.