ΕλλάδαΑρχείο

Εισερχόμενες πτήσεις με κορωνοϊό στις αποσκευές;

Περισσότερες από 200 πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να προσγειωθούν στα Ελληνικά αεροδρόμια μέσα σε μία εβδομάδα, με τις υγειονομικές αρχές να προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επικείμενη εισβολή νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα καθώς θα διαφανεί πόσα νέα κρούσματα -θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν- θα εισαχθούν στη χώρα μας από τη Γηραιά Αλβιώνα.

Θα πρέπει να πούμε ότι το προηγούμενο διάστημα αρκετοί ταξιδιώτες ήρθαν στη χώρα μας από τη Μεγάλη Βρετανία, στην πλειοψηφία τους Έλληνες πολίτες, μέσω ενδιάμεσης πόλης (Βρυξέλλες, Παρίσι, Φραγκφούρτη). Σε ένα σημαντικό βαθμό τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προχωρούσαν στη λήψη δειγμάτων των συγκεκριμένων επιβατών στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι έλεγχοι που έγιναν χθες ήταν δειγματοληπτικοί, δόθηκε ιδιαίτερα προσοχή στις πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία, ώστε να ληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα και να εξεταστούν. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται σταθερά και τις επόμενες μέρες. Η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις χώρες όπου η επιδημία παρά την ύφεση που εμφανίζει, εξακολουθεί να σημειώνει εξάρσεις.

Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αθρόες εισαγωγές νέων κρουσμάτων, καθώς μόνο μέσα σε 2 βδομάδες αυτά ξεπερνούν τα 280. Ο εντοπισμός πολλών από αυτών σε ταξιδιώτες κατά την είσοδο στη χώρα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός, όμως υπάρχουν και δεκάδες τα οποία ξεφεύγουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες εστίες αναζωπύρωσης.

Προς το παρόν πάντως εισερχόμενα ασυμπτωματικά κρούσματα δεν έχουν προκαλέσει σημαντικές εξάρσεις, όπως πχ τα κρούσματα στην Κάρπαθο. Όμως κι αυτό μένει να διαφανείς μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ήταν 27 νέα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Συνολικά τα εισαγόμενα είναι 9.

Ειδικότερα τα κρούσματα εντοπίστηκαν:

  • 4 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 391773 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6067 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). 

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42814 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.