ΚοινωνίαΑρχείο

Ορατή από το Διάστημα η πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη 22 Ιουλίου στην Κορινθία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ενώ η καμμένη έκταση είναι πλέον ορατή από το Διάστημα. Οι παρακάτω εικόνες 2 ευρωπαϊκών δορυφόρων που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) δείχνουν τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 12:30 την Τετάρτη 22/07, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus).

Τέλος, η δεύτερη δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης 23/07, δείχνει την καμμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή. 

 

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως “η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό”. Αυτό συνέβη και στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη).

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές.