Δειγματοληπτικές μικροβιακές μετρήσεις σε παραλίες όλης της Ελλάδας πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 109 παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι. Παράλληλα πάρθηκαν δείγματα και έγιναν μικροβιολογιακές αναλύσεις σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, όπου υπήρξαν περιπτώσεις που αφορούν την Αργολίδα και που σηκώνουν συζήτηση.
Τα αποτελέσματα για την Αργολίδα
Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΠΑΚΟΕ σε παραλίες της Αργολίδας, οι περισσότερες βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμπι, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις που δεν πέρασαν με …άριστα τις αναλύσεις.
Ακατάλληλα για κολύμπι βρέθηκαν ένα σημείο της παραλίας στην Ασίνη, καθώς και κάποια συγκεκριμένα σημεία σε Νέα Επίδαυρο και στην βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία Καραθώνα, όσο περίεργο και να ακούγεται, καθώς πρόκειται για παραλίες που κατά τ’ άλλα κρίθηκαν κατάλληλες, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτει ο ίδιος ο φορέας που τις έλεγξε.
Το ποιές παραλίες της Αργολίδας κρίθηκαν κατάλληλες και ποιές όχι, αποτυπώνεται παρακάτω (το «Α» σημαίνει ακατάλληλες):
«Βόμβες» σε ότι αφορά τις αναλύσεις στο πόσιμο νερό, όπου το ΠΑΚΟΕ με βάση τις δικές του μετρήσεις, παρουσιάζει ως ακατάλληλο προς πόση το νερό του Ναυπλίου και της παραλίας Κιβερίου.
Τα αποτελέσματα σε Πελοπόννησο, Μέθανα, Πόρο
Στη Μεσσηνία, έγιναν μετρήσεις στις 21 και 26/5. Το 70% των παραλιών, δηλαδή οι 14, κρίθηκαν κατάλληλες, ενώ οι υπόλοιπες 6 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι.
Κόρινθος έως Πάτρα: Το 62,24% , δηλαδή οι 52 παραλίες, κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμπι ενώ το 30,76%, δηλαδή οι 16 παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι.
Κέχριες έως Παράλιο Άστρος: Σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 18/6, 38 παραλίες θεωρήθηκαν κατάλληλες για κολύμπι, ενώ 8 θεωρήθηκαν ακατάλληλες. Στους παρακάτω πίνακες συγκαταλέγονται οι παραλίες της Αργολίδας, καθώς επίσης και οι αναλύσεις νερού που πάρθηκαν από Ναύπλιο, Κιβέρι, Τολό, Κάντια, Νέα Επίδαυρο.
Λουτρόπυργος έως Λουτράκι: Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις 14/5 έως τις 14/6 και βρέθηκε ότι το 71,87%, δηλαδή οι 46 παραλίες, είναι κατάλληλες για κολύμπι, ενώ οι υπόλοιπες 18 είναι ακατάλληλες.
Μέθανα έως Πόρο: Οι 33 παραλίες κρίθηκαν κατάλληλες και οι 11 ακατάλληλες για κολύμπι.