Δραματικές Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά: Αντι-ΝΑVTEX από την Ελλάδα!
Με αντί-NAVTEX η οποία εκδόθηκε από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου, απάντησε η Ελλάδα τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ωρών. Την ίδια ώρα δυσφορία καταγράφεται στο Βερολίνο για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ η Γερμανία τηρεί σιγή ασυρμάτου προς την ελληνική πλευρά. Από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στον οποίον εξέθεσε την κατάσταση.
Παράνομη η τουρκική NAVTEX
Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
H Navtex στην αγγλική γλώσσα:
ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN
Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία
Στην Αθήνα, νωρίτερα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός, επιδιώκει τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την ενημέρωση της εσωτερικής κοινής γνώμης και την αποστολή μηνυμάτων προς φίλους και συμμάχους. Παρόντες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες και την ανάπτυξη ικανού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Δυσφορία στο Βερολίνο για την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου
Στο Βερολίνο υπάρχει δυσφορία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την γερμανική καγκελαρία προτού συνομολογηθεί η συμφωνία, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι πριν τις επίσημες υπογραφές ενημέρωσε και έλαβε την έγκριση του επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο.
«Αν με ρωτάτε αν εγώ συνομίλησα με τη γερμανική πλευρά πριν από την υπογραφή -το έχω πει ξεκάθαρα- ολοκληρώθηκε στο Κάιρο, λίγο πριν την υπογραφή της. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε χρόνος να ενημερώσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το απόγευμα της Παρασκευής.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει σε ανύποπτο χρόνο στην καγκελάριο ότι αν βρεθεί η ευκαιρία θα υπογράψουμε με την Αίγυπτο». Πώς θα αντιδράσει η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτή την δεύτερη εντός 20 ημερών κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση;
Θα μπορούσε η Γερμανίδα καγκελάριος να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας; Κι ακόμη κι αν διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια άτυπη τριγωνική συνομιλία Αθήνας – Βερολίνου – Άγκυρας, ποια είναι τα πιθανά ανταλλάγματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας; Και πόσο πιθανό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει –για δεύτερη φορά σε 20 ημέρες– τον τουρκικό στόλο από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για σεισμικές έρευνες;
Στρατιωτική προπαρασκευή
«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.
Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία».
Μπαίνουμε σε περίοδο αλυσιδωτών εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να τεστάρει την ?? σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, όπως στο #μεταναστευτικό. Παρά τη μείωση των ροών, δεν εφησυχάσαμε. Απαιτείται εγρήγορση & εθνική ενότητα. @MegaTvOfficial
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) August 10, 2020