ΕλλάδαΑρχείο

Έπεσαν οι υπογραφές: Ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ

Κάτω από άκρα μυστικότητα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Λίγο αργότερα έπεσαν οι υπογραφές για την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.

ΑΟΖ Ελλάδα Αίγυπτος

 

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι με την συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο επιτυγχάνεται η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας συρρικνώνοντας την επήρεια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου σε μια ζώνη μόλις 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου αφορά το νότιο τμήμα των ελληνοαιγυπτιακών θαλασσίων συνόρων και επιτυγχάνεται με την μέθοδο των «ευθειών γραμμών βάσης».

Η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι μερική, αφορά δηλαδή μόνο το νότιο κομμάτι της θαλάσσιας συνορεύουσας ζώνης των δύο χωρών και όχι την ανατολική περιοχή η οποία περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορική και σπουδαίας γεωπολιτικής σημασίας συμφωνία των δύο χωρών θα δοθούν εν καιρώ.