Τα 5,2 ρίχτερ του Μυρτώου ταρακούνησαν τη μισή Ελλάδα!
Πενήντα τρία χιλιόμετρα, νότια-νοτιοανατολικά της Ύδρας, ανοιχτά της Φαλκονέρας στο κέντρο του Μυρτώου πελάγους χτύπησε ο Εγκέλαδος με 5,2 ρίχτερ στις 10:27, σήμερα το πρωί, Δευτέρα 17 Αυγούστου. Το μεγάλο εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης που άγγιζε τα 90 χιλιόμετρα, την έκανε αισθητή σε όλο το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ακόμη και στη Σμύρνη!
Από την Αθήνα και την Κόρινθο, μέχρι το Κυπαρίσσι, τα Κύθηρα και τα Χανιά κουνήθηκαν όλα αναστατώνοντας το ήσυχο καλοκαιρινό πρωινό. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό ινστιτούτο που μετέδωσε την είδηση αμέσως, εκτίμησε αρχικά το σεισμό σε 5,7 ρίχτερ, ενώ το ελληνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο διόρθωσε στη συνέχεια σε 5,2 ρίχτερ.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σελίδα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που αντιλήφθηκαν το σεισμό, στο Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο, από όπου καταλαβαίνουμε πώς έγινε αντιληπτός σε διάφορες περιοχές (δείτε τον παρακάτω χάρτη με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες). Σταχυολογούμε:
- Βροντάδος, Χίος, 267 χλμ ΒΑ από το επίκεντρο: Ελαφρύ τρέμουλο με διάρκεια. Κουνήθηκαν τα φώτα της οροφής.
- Πάτρα, Αχαΐα, 232 χλμ ΒΔ από το επίκεντρο: Ελάχιστο κούνημα.
- Ηράκλειο, Κρήτη, 215 χλμ ΝΑ από το επίκεντρο: Νόμιζα ότι ζαλιζόμουν.
- Γκάζι, Αττική, 212 χλμ ΒΑ από το επίκεντρο: Θόρυβος, γερό κούνημα, μικρή διάρκεια
- Ξυλόκαστρο, Κορινθία, 164 χλμ ΒΔ: Ελαφρύ κούνημα που κράτησε.
- Χανιά, Κρήτη, 157 χλμ Νότια: Δυνατός, καλό κούνημα
- Άργος, Αργολίδα, 121 χλμ ΒΔ: Κούνημα για λίγα δευτερόλεπτα
Ευθ. Λέκκας: “Κανείς λόγος ανησυχίας”
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα: “Ο σεισμός βάθους έχει το εξής χαρακτηριστικό ότι δεν θα έχουμε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα, ούτε μεγαλύτερο σεισμό από αυτόν που ήδη έγινε. Δεν υπάρχει λοιπόν, κανείς λόγος ανησυχίας. Πέρασε η δυσκολία. Πλέον, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου”.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε αναφορικά με το σεισμό:
Μετρίου μεγέθους σεισμός (προκαταρκτικό μέγεθος 5) στο θαλάσσιο χώρο στα νότια της Ύδρας μεταξύ Αν. Πελοποννήσου και Μήλου στις 10.27. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα το μεγάλο βάθος της εστίας (περίπου 90 χλμ). Μερικοί τον κατάλαβαν στην Αττική. Δεν διαβλέπω κίνδυνο. Τι καταλαβαίνουμε για τη γεωδυναμική; Απλά, η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα καταβυθίζεται κάτω από το Αιγαίο και δημιουργεί σεισμούς βάθους.