ΠολιτισμόςΑρχείο

Φωτιά στις Μυκήνες: Ανοίγει και πάλι αύριο ο αρχαιολογικός χώρος

Ανοίγει και πάλι αύριο ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών μετά την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή χθες Κυριακή 30 Αυγούστου. 

Το αρχαιολογικό μουσείο Μυκηνών δουλεύει ήδη από σήμερα και όπως ανακοίνωσε στο twitter το Υπουργείο Πολιτισμού από τον επίσημο λογαριασμό του: «Τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη 2η χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά. Το Μουσείο Μυκηνών λειτουργεί σήμερα κανονικά και από αύριο θα λειτουργήσει και ο αρχαιολογικός χώρος».

 

Την ίδια στιγμή καθησυχαστική εμφανίστηκε η Λίνα Μενδώνη στην πρωινή σύσκεψη στις Μυκήνες για τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, υποστηρίζοντας πως υπέστη τη «μικρότερη δυνατή φθορά», καθώς σύμφωνα με την ίδια υπήρξε πρόληψη.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως θα ανοίξουν σύντομα τόσο το μουσείο και όσο και ο αρχαιολογικός χώρος. «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα» είπε, καθώς έχουν καεί ξερά χόρτα, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν «απολύτως ξυρισμένα».

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λίνα Μενδώνη:

«Ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος, δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί. Αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία, τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους λίθους των μνημείων.

Η αρχαιολογική υπηρεσία αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή.

Ο αρχαιολογικός χώρος με ευθύνη και φροντίδα Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την προστασία με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους να ξέρει από την αρχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς πως να αντιδράσει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε όλες τις κινήσεις πολύ γρήγορα για να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, τα οποία συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση».