ΡεπορτάζΑρχείο

Τα Fake News με τη φωτιά στις Μυκήνες και η παραπληροφόρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού!

Η φωτιά στις Μυκήνες, σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο χιλιάδων ετών που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τουριστών από όλο τον κόσμο, αποτέλεσε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα του φετινού καλοκαιριού και έγινε αντικείμενο δίκαιης αγανάκτησης από τους πολίτες για τα μέτρα πυροπροστασίας του μνημείου της Ουνέσκο. 

Ήταν αδύνατον λοιπόν σε ένα τέτοιο ζήτημα να μην υπάρξει και η ανάλογη δόση παραπληροφόρησης ή ψευδών ειδήσεων. Τα Ellinika Hoaxes ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα και ανέδειξαν τις ψευδείς ή/και παραπλανητικές ειδήσεις που προήλθαν ακόμη και από το Υπουργείο Πολιτισμού!

Η Πύλη των Λεόντων ΔΕΝ μαύρισε εξαιτίας της φωτιάς

Όπως αναφέρουν λοιπόν στο σχετικό άρθρο τους Σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κυκλοφορεί η είδηση ότι η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες μαύρισε εξαιτίας της φωτιάς που καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο στις 30 Αυγούστου 2020.  Παραδείγματα: in.gr, tanea.gr, huffingtonpost.gr, iefimerida.gr

Μυκήνες 01

 

Τα μαύρα τμήματα στην Πύλη των Λεόντων δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά όπως καταδεικνύει ο κ. Σωκράτης Μαυρομμάτης, ο οποίος επί χρόνια διετέλεσε επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, υπήρχαν πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου 2020.

Μυκήνες 01

 

Τα μαύρα τμήματα απεικονίζονται και στην εικόνα από την Πύλη των Λεόντων που αναρτήθηκε στο getty images και τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου 2020.

Μυκήνες 01

 

Τις ανωτέρω φωτογραφίες του κ. Μαυρομμάτη, αναδημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Στην ανάρτησή της η αρχαιολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αιτία της γκριζάδας “είναι η φυσική οξείδωση των λίθων”:

Μυκήνες 01

 

“Στην πρώτη φωτογραφία του Σωκράτη Μαυρομάτη Socratis Mavrommatis η πύλη των λεόντων το 2015, όπου είναι προφανές ότι η γκριζάδα είναι η φυσική οξείδωση των λίθων, η δεύτερη κυκλοφορεί σήμερα στο διαδίκτυο για να δείξει ότι βλάφτηκε η πύλη των λεόντων από την φωτιά, βλέπω ότι είναι πειραγμένη με αυξημένη αντίθεση και χρώμα…. στην τρίτη το κανονικό…”

Η ανάρτηση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δημοσίευσε φωτογραφίες από το χώρο.

 

 

Η ανάρτηση του Υπουργείου περιέχει κι αυτή κάποια στοιχεία παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού καθώς ισχυρίζεται ότι «τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά», κάτι που δεν ισχύει καθώς απεικονίζονται μόνο ο χώρος που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα, τα οποία δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε αντίθεση με άλλα σημεία.

Συγκρίνοντας τις εικόνες που συλλέχθηκαν από το google maps και από φωτογραφικό υλικό όπου παρουσιάζεται η έκταση της πυρκαγιάς, φαίνεται ότι αυτή δεν έκαψε το σημείο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν και παρουσιάζουν καμένο τον περιβάλλοντα χώρο ενός τάφου, είναι από τον θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας. Οι τάφοι της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου που βρίσκονται ανάμεσα στα σημεία που πέρασε η φωτιά.