Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ερευνούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το ύποπτο εναέριο καλώδιο, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση, περνώντας μάλιστα και από το σημείο που φαίνεται ότι άναψε η πρώτη φλόγα.
Αμέσως μετά το ρεπορτάζ του anagnostis.org με τίτλο «Μυστήριο στις Μυκήνες: Γυμνά καλώδια από παράνομη ρευματοδότηση έβαλαν τη φωτιά;» και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παραθέσαμε το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεκίνησε έρευνα στο σημείο.
Οι αξιωματικοί έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη περιοχή των Μυκηνών και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούν την πλήρη διαδρομή του επιφανειακού καλωδίου, καθώς και αν έφερε ρεύμα την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς. Όπως φαίνεται άλλωστε στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην περιοχή που φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά, ένα τμήμα του καλωδίου είναι γυμνό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον πρώτο καπνό από τη φωτιά τον είδαν σύμφωνα με μαρτυρίες στις 13.10 στην αγροτική θέση Λαχίδια των Μυκηνών, που είναι φυτεμένη με ελιές, στην ανατολική πλευρά του δρόμου σε απόσταση 20 – 25 μέτρα από το δρόμο.
Οι Πυροσβέστες ερευνούν ακόμα αν πράγματι το καλώδιο ξεκινά από γεώτρηση με κατεύθυνση το φυλάκιο του θολωτού τάφου του Ατρέα, ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε, καθώς και πότε αλλά και από ποιόν τοποθετήθηκε εκεί. Το καλώδιο πάντως έχει κατεύθυνση από τη μια άκρη του προς τη γεώτρηση, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Χάβου στους πρόποδες του λόφου της Σάρας και στην άλλη άκρη του προς τη δυτική πλευρά προς το φυλάκιο του θολωτού τάφου του Ατρέα.
Εκτός από την αυτοψία οι αξιωματικοί του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουν πάρει και συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται οι αντιπυρικές ζώνες, τα μέτρα πυρασφάλειας και αν πράγματι ο χώρος είχε καθαριστεί από τα ξερά χόρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες έρευνα για το θέμα πραγματοποιούν και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.
Εντωμεταξύ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπως ανακοίνωσε, είχε επικοινωνία με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, με εντολή του οποίου στο εξής θα σταθμεύει μόνιμα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.
Σημαντικές είναι παράλληλα είναι μαρτυρίες που αναφέρουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μία πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από τον Προφήτη Ηλία.
Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, που κυκλοφορεί από σήμερα Πέμπτη 3.9.2020 με τίτλο «Κρυφός Πόλεμος Υπηρεσιών – Το μαύρο σάβανο των Μυκηνών και οι ευθύνες. Σε 2 μήνες με κόστος 98,7 χιλιάδες ευρώ θα υπήρχε Πυρασφάλεια από το 2007». Σχετικά με το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επιβεβαίωσε σημειώνοντας ότι «ήδη από το 2006 υπήρχε μελέτη πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου, η οποία παρέμενε ανενεργή για όλο αυτό το χρονικό διάστημα». Ο κος Νίκας δήλωσε μάλιστα σχετικά με αυτή την εξέλιξη:
«Θα υπογραφεί άμεσα προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και το έργο θα αναλάβει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και ελπίζω μέχρι τότε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Ο έντυπος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στο φύλλο της Πέμπτης που κυκλοφόρησε, δημοσιεύει το Τεχνικό Δελτίο του έργου «Συντήρηση Στερέωση Ανάδειξη των μνημείων της ακρόπολης των Μυκηνών και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου», που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με σχετική απόφαση στην 13/18.04.2006 Πράξη και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Η μελέτη προέβλεπε:
α) Κατασκευή δεξαμενής 200 μ3 στην περιοχή της Περσείας Κρήνης (Νερομάνα) με ταυτόχρονη βελτίωση της υπάρχουσας υδρομάστευσης
β) Αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης
γ) ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης.
Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εκείνης της εποχής και θα διατίθετο το ποσό από τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν και άλλα έργα.
Εσωτερικές κόντρες στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν άφησαν να προχωρήσει το αναγκαίο αυτό έργο που θα απέτρεπε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μέσα από τα αρχαία. Ένας κρυφός πόλεμος μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού που υπονόμευαν τα έργα που έπρεπε να εκτελεσθούν από την Επιτροπή Μυκηνών ως το τέλος του έτους 2008 ήταν σε εξέλιξη, αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής εκείνης.