ΡεπορτάζΑρχείο

Μυστήριο στις Μυκήνες: Γυμνά καλώδια από παράνομη ρευματοδότηση έβαλαν τη φωτιά; (Φωτογραφίες)

Συνεχίζονται οι έρευνες του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και με ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα.

Πέραν των ευθυνών της έλλειψης Πυρασφάλειας, σημαντικές είναι οι πληροφορίες που προκύπτουν από το φωτορεπορτάζ.

Ένα επιφανειακό καλώδιο φαίνεται να ξεκινάει από τη γεώτρηση, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Χάβου στους πρόποδες του λόφου της Σάρας και να κατευθύνεται προς τη δυτική πλευρά, με κατεύθυνση το φυλάκιο του θολωτού τάφου του Ατρέα.

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το anagnostis.org δημιουργούν πολλά ερωτηματικά;

Τι είναι αυτό το επιφανειακό λιωμένο από τη φωτιά καλώδιο, που στο υπόλοιπο μήκος του είναι περασμένο μέσα σε ένα σωλήνα;

Γνωρίζει η ΔΕΔΔΗΕ αν υπήρχε πριν τη φωτιά ρευματοδότηση μέσω αυτού του καλωδίου ή πρόκειται για παράνομη ρευματοδότηση;

Αν δεν είχε ρεύμα αυτό το καλώδιο, γιατί ήταν απλωμένο στο έδαφος επί σειρά ετών;

Από πότε υπάρχει αυτό το καλώδιο που απλώνεται σε μεγάλο μήκος, επιφανειακά στο έδαφος; 

Το Υπουργείο Πολιτισμού γνώριζε την ύπαρξη αυτού του καλωδίου και τον σκοπό που εξυπηρετούσε;

Οι φύλακες είχαν αναφέρει στους προϊσταμένους τους την ύπαρξη αυτού του καλωδίου;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον πρώτο καπνό από τη φωτιά τον είδαν σύμφωνα με μαρτυρίες στις 13.10 στην αγροτική θέση Λαχίδια των Μυκηνών, που είναι φυτεμένη με ελιές, στην ανατολική πλευρά του δρόμου σε απόσταση 20 – 25 μέτρα από το δρόμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής όντως η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την έναρξη της πυρκαγιάς στη 1.10 το μεσημέρι. Πρώτο στο σημείο έφτασε περιπολικό όχημα που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, όχι πάντως περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου. Στελέχη του Σώματος διευκρινίζουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου, ωστόσο τα ακριβή αίτια δεν έχουν προσδιοριστεί.

 

 

Έρευνα διεξάγει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ στη διαδικασία πρόκειται να μετάσχουν και ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες. Ορισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ξέσπασε σε χαράδρα με ελαιόδεντρα σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το κάστρο των Μυκηνών.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής απαντούν ότι οι άνεμοι άλλαζαν συνεχώς διεύθυνση και ότι η χαμηλή βλάστηση οδήγησε στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Υπολογίζεται ότι η φωτιά βρισκόταν εντός του αρχαιολογικού χώρου 45 λεπτά μετά την εκδήλωσή της.