ΟικονομίαΑρχείο

Νέοι κανόνες στην εστίαση: Όποιος δεν κάνει αυτά τα 12 μαύρο φίδι που τον έφαγε!

Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Π.Ο.Ε.Ε.) με ανακοίνωσή της αναφέρει τους νέους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης με τις τροποποιήσεις που επιβάλλει η νέα Υπουργική Απόφαση 53080/31-08-2020:

Με την Υπουργική Απόφαση 53080 στις 31-08-2020 καταργούνται και τροποποιούνται  όλες οι προηγούμενες Εγκύκλιοι – Αποφάσεις – που αφορούσαν τα καταστήματά εστίασης και διασκέδασης. Η  Υπουργική Απόφαση έχει τεθεί σε εφαρμογή από 01-9-2020 και είναι αυτή η οποία θα εφαρμόζεται από τα καταστήματα, σε οτιδήποτε αφορά τον COVID-19.

Παρατίθεται παρακάτω μια κωδικοποίηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης:

ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

 1. Επιτρέπεται η παρουσία πελατών στους χώρους των καταστημάτων ΜΟΝΟ καθημένων σετραπεζοκαθίσματακαι ΟΧΙ ΟΡΘΙΩΝ.
 2. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ:
 • Σε δύο παράπλευρα τραπέζια όταν δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών είναι0,90μ.
 • Εάν τοποθετηθεί καρέκλα σε ένα εκ των δύο παράπλευρων τραπεζιών, η απόσταση ορίζεται στο1,20μ.
 • Όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο παράπλευρα τραπέζια, η απόσταση ορίζεται στο1,80μ.
 1. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΧΩΡΟΥ:
 • Σε δύο παράπλευρα τραπέζια όταν δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών είναι0,70μ.
 • Εάν τοποθετηθεί καρέκλα σε ένα εκ των δύο παράπλευρων τραπεζιών, η απόσταση ορίζεται στο 1,10μ.
 • Όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο παράπλευρα τραπέζια, η απόσταση ορίζεται στο 1,70μ.

Θυμίζουμε ότι έχει πλήρως καταργηθεί η απόφαση για βιτρίνες, ανοίγματα κ.λ.π.

 1. Το σύνολο των πελατών στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ από τον αριθμό που προβλέπεται ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
 2. Τήρηση Αποστάσεων πελατών και προσωπικού. Στα takeaway – delivery η απόσταση αναμονής είναι το 1,5 μέτρο και όχι περισσότεροι από 5πελάτες σε αναμονή.
 3. Ο αριθμός εξυπηρετούμενων πελατών στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ βασίζεται στην συνολικήάδεια της επιχείρησης και ΟΧΙ στον ΩΦΕΛΙΜΟΧΩΡΟ.
 4. ΜΑΣΚΕΣ θα πρέπει να φορούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ειδικότητες  της επιχείρησης.
 5. Σε όλα τα καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση του μπαρ στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
 6. Επιτρέπεται η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡ μόνο σε καταστήματα που είναι κάτω των 60 τ.μ. και δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τωνσκαμπό.
 7. Στον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χώρο αντιστοιχεί 2 τ.μ. ανά πελάτη και στον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ χώρο 2,20 τ.μ. ανά πελάτη.
 8. Σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, o ΑΡΙΘΜΟΣ των προσκεκλημένων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπερβαίνει τα 100 Άτομα. (ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι περιοχές που έχουν επιβληθεί ΕΚΤΑΚΤΑ μέτρα lockdown σε τοπικό επίπεδο). Επιτρέπεται ο χορός βάσει προδιαγραφών για αποστάσεις.
 9. ΠΡΟΣΟΧΗ ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ για κάθε παράβαση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πρόστιμο από χίλια (1.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ καισυγχρόνως ΚΛΕΙΣΙΜΟ από 15 ημέρες έως και 90ημέρες.