ΕυρώπηΑρχείο

ΑμΕΑ: Η διαμόρφωση των παραλιών του Δήμου Ναυπλιέων

Σε μια δημοκρατική κοινωνία η δυνατότητα μετακίνησης σε όλα τα μέλη της αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση ανάδειξης του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της. Ειδικά η δυνατότητα μετακίνησης σε πολίτες με ειδικές ανάγκες, είναι η επιβεβαίωση των προσπαθειών για ίσες δυνατότητες σε όλους να απολαύσουν τα αγαθά της ελευθερίας και της ζωής. Τα Κράτη Μέλη της ΕΕ τα τελευταία χρόνια κατανοώντας ότι η ελευθερία περνά μέσα από την δυνατότητα ατομικής κινητικότητας, λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία μετακίνησης για τα ΑμεΑ. 

Στη σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Άρθρο 9 για την Προσβασιμότητα αναφέρεται ότι «Για να επιτρέψουν στα ΑμεΑ να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα Κράτη Μέρη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στα ΑμεΑ πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ενημέρωση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφοριών, και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Αυτά τα μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση και εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών στην προσβασιμότητα».

Στην Ελλάδα και σ άλλες χώρες της ΕΕ έργα κοινωνικού χαρακτήρα χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά προγράμματα του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020. Ένα τέτοιο σημαντικό εργο αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα στις παραλίες και στην δυνατότητα απόλαυσης θαλασσίου μπάνιου χωρίς την παρουσία κάποιου που θα τους βοηθήσει, αφου βασικός στοχος είναι ανεξαρτησία των κινήσεών τους. 

Στην Αργολίδα, όπως αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων, στις 25 Ιουνίου 2020 από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων, το ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης στην θάλασσα για Άτομα με Αναπηρία Sea Access.

Οι άνθρωποι με αναπηρία που βρέθηκαν στην παρουσίαση, ενθουσιάστηκαν με το σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου να το δοκιμάζει, λέγοντας πως είναι εξαιρετικό και πολύ απλό στη χρήση του.

Όλα τα ολοκληρωμένα συστήματα πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ και στις τέσσερις παραλίες, Καραθώνας, Κονδυλίου, Πλάκας Δρεπάνου και Τολού, παρελήφθησαν από την αρμόδια επιτροπή και δόθηκαν στη διάθεση των πολιτών από την Δευτέρα 29 Ιουνίου, από τις 8.00 το πρωί μέχρι και τις 8.00 το βράδυ σε καθημερινή βάση.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων μετά το πέρας της παρουσίασης πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στην παραλία της Πλάκας, σε μία από τις τέσσερις παραλίες με γαλάζια σημαία, στις οποίες ο Δήμος Ναυπλιέων τοποθέτησε τα ολοκληρωμένα συστήματα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία. Θεωρώ ότι για εμάς στον Δήμο Ναυπλιέων, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα να ξέρει όλος ο κόσμος ότι οι παραλίες μας είναι προσβάσιμες άρα και φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα Άτομα με Αναπηρία, μας χαρακτηρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος ως κοινωνία. Αυτό που είχαμε υποσχεθεί ότι η Επόμενη Μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, φαίνεται από τις κινήσεις που κάνουμε. Σίγουρα δεν σταματάμε εδώ, υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν και θα γίνουν, σε ότι αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ και την ίση μεταχείριση από την κοινωνία μας».

Αντιδράσεις

Όλα δείχνουν πως είναι τέλεια, όμως τον τελευταίο λόγο, τον έχουν πάντα τα άτομα στα οποία μια κοινωνική υπηρεσία απευθύνεται.  Σύμφωνα με το anagnostis.org «οι ΑμεΑ που επισκέφθηκαν και τις τέσσερις παραλίες την Πέμπτη 2 Ιουλίου καταγγέλλουν ότι τα νέα μηχανήματα στις παραλίες Καραθώνα, Δρέπανο και Τολό είναι τοποθετημένα σε πολύ ρηχά σημεία, όπου το περιορισμένο μήκος της ράγας του συγκεκριμένου συστήματος δεν βοηθάει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να το χρησιμοποιήσει καθώς -όπως επισημαίνουν- υπάρχει κίνδυνος να πέσουν και να τραυματιστούν. Σε ότι αφορά το Κονδύλι αναφέρουν πως το σύστημα αν και είναι τοποθετημένο σε σωστό σημείο και τους βάζει σε ικανοποιητικό βάθος, όμως παρουσιάζει κάποια τεχνικά προβλήματα».

Η σχετική ανακοίνωση, μαζί με το αποδεικτικό υλικό, έγινε από τους «Α.με.Α. εν δράσει…», μία ομάδα ΑΜΕΑ αποτελούμενη από άτομα με αναπηρία και μη, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των απλών πολιτών και της ενημέρωσής τους πάνω σε θέματα Αναπηρίας με σκοπό την διευκόλυνση της ποιότητας ζωής των Α.με.Α.

Η ανακοίνωση των «ΑμεΑ εν δράσει»:

«Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 ο Δήμος Ναυπλιέων δοκίμασε και παρέλαβε παρουσία πολλών, τα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ “SEA ACCESS”, όπως αναφέρεται στην Iστοσελίδα του Δήμου και όπου θα ήταν σε χρήση από την Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου θελήσαμε να επισκεφτούμε τις παραλίες και να δοκιμάσουμε τα νέα αυτά συστήματα και να απολαύσουμε τη θάλασσα 

 

Η ΟΡΓΗ και η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ κυριάρχησαν στα συναισθήματά μας όταν χάνοντας όλη τη μέρα δεν καταφέραμε να κάνουμε κανονικό μπάνιο και να κολυμπήσουμε διότι τα μέτριας ευκολίας και ασφάλειας προς το χρήστη νέα μηχανήματα στις παραλίες ΚΑΡΑΘΩΝΑ, ΔΡΕΠΑΝΟ και ΤΟΛΟ είναι τοποθετημένα σε πολύ ρηχά σημεία, όπου το περιορισμένο μήκος της ράγας του συγκεκριμένου συστήματος δεν βοηθάει. Μάλιστα οι δύο πρώτες παραλίες έχουν βραχώδη βυθό και σερνόμενοι να βρούμε ανεπιτυχώς βαθύτερο σημείο τραυματίσαμε τα πόδια μας. Στο Τολό όπου ήταν η τρίτη ανεπιτυχής προσπάθεια, το μικρό κύμα είχε παρασύρει και θάψει τον εύκαμπτο διάδρομο και δυσκόλεψε ιδιαίτερα την επιβίβαση και αποβίβαση μας στο κάθισμα του μηχανήματος με κίνδυνο να πέσουμε και να τραυματιστούμε. Αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες εκείνη τη μέρα στις 7 το απόγευμα γιατί ήρθε κάποιος που μάζεψε και αποθήκευσε το μηχάνημα στο χώρο των αποδυτηρίων.

Επιστρέψαμε την Κυριακή 5 Ιουλίου ελπίζοντας ότι θα κάνουμε τελικά μπάνιο στη παραλία ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ. Εκεί διαπιστώσαμε ότι παρόλο που το μηχάνημα ήταν στημένο σε καλό σημείο και θα μας έβαζε σε ικανοποιητικό βάθος στη θάλασσα, μετά από δοκιμαστική χρήση όπως απαιτούν οι οδηγίες χρήσης πριν ανέβει κάποιος, το κάθισμα του σταμάτησε να κινείται σκαλώνοντας σε παραμορφωμένο μέρος του μετάλλου της ράγας κύλισης κάνοντας θορύβους και μένοντας εκεί χωρίς να έχει δυνατότητα να κινηθεί πάλι». Στην συνέχεια ακολουθεί μια σειρά τεχνικών ερωτημάτων προς τις υπηρεσίες του Δήμου για να καταλήξουν… «Με θλίψη και αγανάκτηση, “ΑΜΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…”»

Φυσικά η στάση της ομάδας αυτής των ΑμΕΑ δεν ακυρώνει την προσπάθεια του Δήμου, του κάθε Δήμου να εξυπηρετήσει τους συμπολίτες μας και του τους επισκέπτες με προβλήματα κινητικότητας. Το πρόβλημα, οι παραλήψεις και τα λάθη διορθώνονται δίνοντας την δυνατότητα ίσης κι αυτόνομης μετακίνησης σε όλους ανεξαιρέτως και χωρίς αποκλεισμούς.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΥΝΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ