ΡεπορτάζΑρχείο

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στη Μεσσηνία: Οδοφράγματα, φωτιές και φόβοι για βεντέτα (Videos)

Ένας 63χρονος συνελήφθη στη Μεσσηνία για την υπόθεση του θανάτου ενός 18χρονου Ρομά, καθώς φέρεται να πυροβόλησε εναντίον του με κυνηγετικό όπλο. Η αστυνομία έχει συλλάβει και δύο ανήλικους, οι οποίοι ήταν μαζί με τον 18χρονο τη στιγμή που φέρονται να μπήκαν στο σπίτι του 63χρονου, στην κοινότητα Πιπερίτσα, του Δήμου Μεσσήνης.

Χθες εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ δύσκολη ήταν η νύχτα για την πόλη της Μεσσήνης και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής προς την Πιπερίτσα. 

Η αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του 18χρονου, συγγενείς και φίλοι του συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Καλαμάτας, αλλά και στη Μεσσήνη. Μάλιστα, στην περιοχή έχουν φθάσει αστυνομικές δυνάμεις και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, και από την Αργολίδα, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η αστυνομία διέκοψε το βράδυ την διέλευση αυτοκινήτων τόσο στο κόμβο της Μεσσήνης προς Μελιγαλά όσο και πριν τη διασταύρωση Καρτερόλι με Πιπερίτσα.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 63χρονος αντελήφθη χθες το μεσημέρι τον 18χρονο και δύο άλλα άτομα να έχουν μπει στο σπίτι του και τη στιγμή που οι τρεις επιχείρησαν να φύγουν πυροβόλησε με το κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο νεαρός.

Νωρίς χθες το απόγευμα συγκεντρωμένοι Ρομά στο σπίτι του άτυχου νεαρού, ξέσπασαν σε καταστήματα της περιοχής ενώ σημείωσαν και ζημιές σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Λίγο αργότερα ομάδα συγκεντρωμένων Ρομά κινήθηκε προς την Πιπερίτσα.

Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με θανάσιμα τραύματα στην κοιλιά και τον θώρακα. Έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Ρομά, με την Αστυνομία να προσπαθεί να τους κρατήσει μακριά.

«Τον είδα στην αυλή μου και πήρα την καραμπίνα και έριξα. Δεν ήθελα να προκαλέσω κακό». Αυτά φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ο ηλικιωμένος ο οποίος χθες είδε έναν νεαρό Ρομά να μπαίνει στην αυλή του σπιτιού του σε χωριό του Δήμου Μεσσήνης για να κλέψει και τον πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή του.

Τι λέει η αστυνομία

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αστυνομία:

«Συνελήφθη, χθες (5.10.2020) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνη Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 63χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία 18χρονου ημεδαπού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χθες το μεσημέρι, ο 63χρονος αντελήφθη να έχουν εισέλθει και να ερευνούν την οικία του τρία άτομα, τα οποία – όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια – ήταν ο 18χρονος και δυο ανήλικοι ημεδαποί.

Και οι τρεις τράπηκαν σε φυγή, αφού προηγουμένως ένας από αυτούς απώθησε τον 63χρονο, ο οποίος, στη συνέχεια, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο προς το σημείο που διέφυγαν, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου.

Οι δυο ανήλικοι, λίγο αργότερα, προσήλθαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, όπου συνελήφθησαν, σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για ληστεία και οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας». 

 

Αυτοσυγκράτηση συστήνουν εκπρόσωποι των Ρομά

Με παρέμβασή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά), για τα γεγονότα στην Πιπερίτσα της Μεσσήνης, τον θάνατο τσιγγάνου από πυροβολισμό και τα όσα επακολουθούν, ζητά αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βγάλουν την κοινωνική ομάδα των τσιγγάνων από το περιθώριο ώστε να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες χωρίς να ωθούνται στην παραβατικότητα της επιβίωσης.

Η παρέμβαση της Ελλάν Πασσέ έχει ως εξής:

«Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ – με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκε για το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης και εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήρια της προς την οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού.

Η ένδεια, η εξαθλίωση, η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης, η διαιώνιση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και οι ανύπαρκτες πολιτικές εξωθούν τους ευάλωτους πληθυσμούς στην παραβατικότητα της επιβίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε καμία παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά!

Ωστόσο, εθιστούμε για ακόμη μια φορά την προσοχή στη ρίζα του προβλήματος. Ας δοθεί τέλος επιτέλους σε αυτή την χρόνια ανθρωπιστική κρίση που τοποθετεί μία μεγάλη κοινωνική ομάδα Ελλήνων πολιτών στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα επιλογών. 

Καταδικάζουμε κατάφωρα την αυτοδικία, την περιφρόνηση της δικαιοσύνης και την παράνομη οπλοκατοχή, που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά βαθιά ρήξη του αξιακού συστήματος και ανεπάρκεια του κράτους. Βασική αρχή των ανεπτυγμένων χωρών και πολιτευμάτων είναι ότι δεν παίρνουμε τον Νόμο και τη Δικαιοσύνη στα χέρια μας σε καμία περίπτωση! Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη και ελπίζουμε ότι θα επιτελέσουν το έργο τους με διαφάνεια, αυστηρότητα και αντικειμενικότητα. 

Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι στιγμές, ωστόσο η βία φέρνει βία γι’ αυτό συστήνουμε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και καλούμε το κράτος να μεριμνήσει επιτέλους για την ένταξη και την αποκατάσταση των Ρομά συμπολιτών μας, ώστε να σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ανεπίτρεπτων περιστατικών που δεν συνάδουν με τον νομικό πολιτισμό της χώρας μας». 

Videos: tharrosnews.gr, best-tv.gr