ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Σύννεφα στην παράταξη Τατούλη: Σιδέρης, Γανώσης του γύρισαν την πλάτη και απειλούνται με διαγραφή

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης και Αναστάσιος Γανώσης στο ψήφισμα που πρότεινε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος το οποίο στρεφόταν κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα των νομοθετικών αλλαγών για την Αυτοδιοίκηση.

Αν και η παράταξη Τατούλη τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος, οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Νέας Πελοποννήσου» που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν αρνητικά. Το ψήφισμα μπορεί να πέρασε, όμως η στάση των δύο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ντίνας Νικολάκου η οποία απευθυνόμενη στον Βασίλη Σιδέρη του επεσήμανε ότι κανονικά θα έπρεπε να διαγραφεί. Και ο Πέτρος Τατούλης όμως ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Σιδέρη για τους λόγους που τον οδήγησαν να ψηφίσει κατά. Ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας ξεκαθάρισε ότι πάντα θα είναι αντίθετος όταν το ζήτημα αφορά τη ΝΔ, παράταξη στην οποία και ανήκει.

Το ψήφισμα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε το θέμα των νομοθετικών αλλαγών της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

1. Καταγγέλλει τα συνεχή θεσμικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης με τα οποία: α) Ακύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και κατά αντισυνταγματικό τρόπο έδωσε απόλυτη πλειοψηφία, στη παράταξη του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στις Περιφέρειες και στους Δήμους.β)Καταργεί στην ουσία τα Περιφερειακά Συμβούλια τα οποία είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και μεταφέρει όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή στην οποία πραξικοπηματικά έχει δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη των Περιφερειαρχών.

2. Καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση όλες τις αρμοδιότητες που είχαν τα Περιφερειακά Συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

3. Καλεί την Ένωση Περιφερειών να προχωρήσει άμεσα σε γενική συνέλευση και να καταγγείλει την υποβάθμιση και στην ουσία κατάργηση των Περιφερειακών Συμβουλίων.

4. Συγκροτεί συντονιστική επιτροπή από τους επικεφαλής ή εκπροσώπους των παρατάξεων που δεν ανέχονται την κατάργηση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

5. Απευθύνεται με ευθύνη της συντονιστικής επιτροπής σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια και σε όλες τις παρατάξεις και καλεί όλους τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

6. Η Συντονιστική Επιτροπή «Αποκατάστασης της δημοκρατικής και Συνταγματικής Νομιμότητας» θα προχωρήσει σε συναντήσεις α) με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για να ζητήσει την επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων που είχαν τα περιφερειακά συμβούλια, β) με τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων και θα ζητήσει να πάρουν θέση και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που ξεκινάμε, γ) θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο του ΣτΕ για να θέσει το θέμα της αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες υποβαθμίστηκαν πλήρως τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, δ) με το ΔΣ της ΚΕΔΕ και τις παρατάξεις της.

7. Θα προχωρήσει σε δημοκρατικές και συμβολικές κινήσεις ώστε να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων θεμάτων που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών ή με τη Δημοκρατία.

8. Η Συντονιστική Επιτροπή «Αποκατάστασης της δημοκρατικής και Συνταγματικής Νομιμότητας» αποτελείται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους–εκπροσώπους των παρατάξεων:
Δημητρακοπούλου Ευγενία
Λυμπεροπούλου Δήμητρα
Μπουντρούκα Ιωάννη
Νικολάκου Κωνσταντίνα
Πετράκο Αθανάσιο