Ανησυχούν στην Ερμιονίδα: Τι ζητά ο Ανδριανός από Χατζηδάκη για την εκτός σχεδίου δόμηση
Αναφορά στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηδάκη απέστειλε ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός σχετικά με το ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση.
Όπως σημειώνεται στην Αναφορά Ανδριανού:
«Με την παρούσα Αναφορά, σας κοινοποιώ συνημμένως το από 30/9/2020 ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας που περιγράφει τις σοβαρές επιπτώσεις για τον τόπο και τους κατοίκους και την οικοδομική δραστηριότητα που θα έχει η εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση και προτείνει βελτιωτικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων:
– Στα οικόπεδα – γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί πριν τις 31.12.2003, να μην υπάρχει ελάχιστη απαίτηση επί προσώπου και βάθους.
– Στα οικόπεδα – γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί από 31.12.2003 ως την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, η απαίτηση προσώπου επί “υφισταμένου” δρόμου να είναι 25 μέτρα, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα.
Δεδομένης της κρισιμότητας του ζητήματος, σας καλώ να εξετάσετε με την προσήκουσα προσοχή τα διαλαμβανόμενα στο ως άνω έγγραφο, ώστε να δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις».
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Το παρόν ψήφισμα θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα πλαίσια του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού μας στον Περιφερειάρχη και Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου , στο Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το προτεινόμενο Άρθρο 28, επί του σχεδίου νομού εφόσον καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση αφού προβλέπει ειδικά για την κατοικία, τα αγροτεμάχια – γήπεδα οικόπεδα των 4 στρεμμάτων και άνω απαιτείται να έχουν 45 μέτρα πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή και δημοτική οδός κατηγορίας Α ‘ή σε κοινόχρηστο χώρο με πρόσωπο 45 μέτρα και βάθος (πλάτος) 50 μέτρα.
Αυτή η διάταξη οδηγεί στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμηση με πολύ σοβαρές επιπτώσεις
1. Οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο για χιλιάδες ιδιοκτησίες, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες ιδιοκτησίες τους.
2. Θα δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στην τοπική και εθνική μας οικονομία αφού θα μειώσει την οικοδομική δραστηριότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές κατά 90%.
3. Θα έχουμε κατακόρυφη μείωση της αξίας της γης, για τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
4. Αποτελεί «ταφόπλακα» για εκατοντάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην οικοδομική δραστηριότητα, στις εξοχικές και παραθεριστικές κατοικίες που βρίσκονται κυρίως στα γήπεδα-οικόπεδα εκτός σχεδίου.
ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ
Επί του προτεινόμενου Άρθρου 28 να έχουμε τις εξής βασικές αλλαγές που θα κρίνονται αναγκαίες για να μην έχουμε «ξαφνικό θάνατο για χιλιάδες ιδιοκτησίες»
• Στα οικόπεδα – γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί πριν την 31/12/2003 να μην υπάρχει ελάχιστη απαίτηση επί προσώπου και βάθους.
• Στα οικόπεδα – γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί από 31/12/2003 ως την ψήφιση του νομοσχεδίου η απαίτηση προσώπου επί «υφιστάμενου» δρόμου να είναι 25 μέτρα , αυτό που ισχύει και σήμερα.
Με τις παραπάνω προτάσεις μας –αλλαγές δεν έχουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει η προτεινόμενη από το υπουργείο ρύθμιση , δεν θα έχουμε «την καταστροφή» για χιλιάδες ιδιοκτησίες, θα στηριχτεί η εθνική και η τοπική μας οικονομία , οι προτάσεις μας υπηρετούν το γενικό συμφέρον της πολιτείας , εκφράζουν την βούληση για κοινωνική δικαιοσύνη , για ένα κράτος δικαίου που απαιτείται να έχει συνέπεια , και συνέχεια να υπηρετεί τον ορθολογισμό και την δικαιοσύνη.
Στην σημερινή κατάσταση υφίσταται οικόπεδα – αγροτεμάχια ιδιοκτητών που έχουν ανταποκριθεί στις φορολογικές τους οικονομικές τους και νομικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναξιοποίητα από μια «ύπουλη» ρύθμιση που καταστρέφει την σημερινή «αξία» των ιδιοκτησιών.
Για θέματα αρτιότητας χρειάζεται να ξεκινήσει ένας σοβαρός διεξοδικός διάλογος με κύριο μέλημα την χάραξη ενός γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού σε επίπεδο δήμου , περιφέρειας και χώρας. Ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στα πλαίσια χάραξης πολιτικής για την γη και ευρύτερα για την χωροταξία και το περιβάλλον».