ΠολιτικήΑρχείο

Το θέμα των ΜΕΘ έφερε ο Πουλάς στη βουλή – Τι απαντά ο Κικίλιας (Vid)

Απαντήσεις για τον μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των ΜΕΘ ζήτησε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει, σχετικά με την Συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές για διάθεση κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Πουλάς στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

«Είναι γνωστό και διαχρονικό το πρόβλημα της μη επάρκειας των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που τα περιστατικά αυξάνονται λόγω του ιού της γρίπης το πρόβλημα διογκώνεται. Έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους και η παραμονή διασωληνωμένων ασθενών στους θαλάμους για 2-3 ημέρες μέχρι να βρουν ΜΕΘ ήταν πολύ συχνό φαινόμενο.

Εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, παρατηρείται και άνιση κατανομή των κλινών ΜΕΘ στα επαρχιακά νοσοκομεία. Για παράδειγμα στην 6η ΥΠΕ όπου ανήκει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν είναι μικρός για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού που διπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχουν 4 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης, 6 στην Καλαμάτα και 5 στην Κόρινθο, οι οποίες όμως, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας. Στην Αργολίδα ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν δύο νοσοκομεία, ένα στο Άργος και ένα στο Ναύπλιο αλλά κανένα δεν διαθέτει ΜΕΘ. Έτσι αναγκαστικά διακομίζονται τα περιστατικά σε ΜΕΘ της Αττικής. Στο σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας -ως εργαζόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τιμώ και υπηρέτησα- να τονίσω ότι οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων είναι απόλυτα αξιόπιστες και λειτουργούν άρτια επιστημονικά και υπεύθυνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συχνά τα ιδιωτικά νοσοκομεία μεταφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία από βαριά περιστατικά μέχρι νεογνά.

Φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων συντονισμού και εξυπηρέτησης των ασθενών στις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ.

Το τελευταίο διάστημα πληροφορούμαι ότι προβαίνετε σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών για νέες (προφανώς αυξημένες) τιμές μίσθωσης των κλινών τους, λόγω λήξης των υφιστάμενων συμβάσεων. Ασφαλώς πρόκειται για μία προσωρινή λύση που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια προκειμένου να καλύψει –προσωρινά πάντα- τα υπάρχοντα κενά σε κλίνες ΜΕΘ του δημόσιου τομέα.

Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειτουργίας των ΜΕΘ συνολικά, με βάση συγκεκριμένη στόχευση και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών σε όλη τη Χώρα. Και πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τις ανάγκες των επαρχιακών νοσοκομείων, που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Σας ρωτώ λοιπόν, κύριε Υπουργέ,

Ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου για την αντιμετώπιση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ;

Ποιο είναι το κόστος που καταβάλει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές με βαση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και αναμένεται να λήξει;

Προβλέπεται να αυξηθεί αυτό το ποσό στην επόμενη σύμβαση;

Προβλέπεται να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των εξόδων νοσηλείας σε ημερήσια βάση για τους ασθενείς;»

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης και στη προώθηση του εμβολιασμού ενώ ως προς την μίσθωση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε για εκμίσθωση περισσότερων κλινών και δεν αναφέρθηκε σε ποσά. Δεσμεύτηκε για προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε ΜΕΘ και ΤΕΠ και στην ενίσχυση των ΜΑΦ και στην Αττική και στην Περιφέρεια. Επίσης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έχει ξεκινήσει να κάνει με Διευθυντές του ΕΣΥ για την καταγραφή των προβλημάτων.

Στη δευτερολογία του ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε στην δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών για ενοικίαση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και διαπίστωσε ότι αν είχαν συγκεντρωθεί αυτά τα ποσά μαζί με τα προβλεπόμενα ποσά από το ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να ανοίξουν αρκετές από τις 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία. Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην αγωνία του γιατρού, ιδίως στα επαρχιακά νοσοκομεία, να βρει κρεβάτι εντατικής θεραπείας και επισήμανε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαχείριση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος αναφέρθηκε στην πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής για την στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ που θεμελιώθηκε το 1983 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την εναντίωση του Κινήματος σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Τελειώνοντας ο κ. Υπουργός συμφώνησε στη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με τη στελέχωση των υπαρχόντων κλινών και δεσμεύτηκε ότι το Δεκέμβριο που θα ξεκινήσει η περίοδος έξαρσης της γρίπης θα πρέπει να δοθούν λύσεις.