ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Το ρόδι Ερμιόνης, το ταξίδι, οι νέες προκλήσεις

Το ρόδι Ερμιόνης επιτέλους έγινε ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), Δικαιώθηκε ένας διαχρονικός αγώνας της τοπικής κοινωνίας της Ερμιόνης και ευρύτερα της Ερμιονίδας, η οποία είχε στοχεύσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αναδείξει το ρόδι ως ΠΟΠ και να κερδίζει τους καταναλωτές για τη διατροφική του αξία. 

Στα χρόνια που δραστηριοποιούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορώ να μη θυμηθώ:

 • Τα δημοσιεύματα – αφιερώματα στον τοπικό και πανελλήνιο ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο για τις ροδιές και τα ρόδια της Ερμιόνης. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε τότε ο αείμνηστος Σταμάτης Μερτύρης στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» με τα σημαντικά και πολύπλευρα αφιερώματά της.
 • Επίσης δε μπορώ να ξεχάσω τις σημαντικές παρεμβάσεις του επαγγελματία- Δημοτικού Συμβούλου Ερμιόνης κ. Ιωσήφ Μερτύρη που πάντα διεκδικούσε την ανάδειξη και προβολή της παραγωγής των ροδιών Ερμιόνης ως ένα σημαντικό προϊόν που στήριζε το τοπικό εισόδημα των παραγωγών αλλά και τις επιχειρηματικές προσπάθειες να κερδηθούν νέες σύγχρονες αγορές μέσω της τυποποίησης των νέων προϊόντων.
 • Δε μπορώ να ξεχάσω τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ότι ο τότε Δήμος Ερμιόνης στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες είχε συμμετοχή στα πλαίσια της τουριστικής προβολής, είτε τη «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη ΔΕΘ είτε στο «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» στην Αθήνα, είχε ως σημείο αναφοράς, παραγωγικό σήμα για την όμορφη περιοχή της Ερμιόνης το ρόδι Ερμιόνης.
 • Το σημαντικότερο όμως βήμα από το οποίο οδηγηθήκαμε στην σημερινή επιτυχία, η απόφαση για το ρόδι ως ΠΟΠ, ήταν οι σημαντικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας την περίοδο 2010-2014, με εισηγητή τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καμιζή και με σημαντικό επιτελικό ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου κ. Παντελή Κολυμπάδη με τις οποίες υλοποιήσαμε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

  α) Χρηματοδότηση από τον δημοτικό προϋπολογισμό της μελέτης για το ρόδι ως ΠΟΠ

  β) Καθιερώθηκαν να πραγματοποιούνται οι παραδοσιακές γιορτές – Γιορτή για το Ρόδι στην Ερμιόνη και Γιορτή Ελιάς στο Κρανίδι, γιορτές ανάδειξης της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής

  γ) Υλοποιήθηκαν συνέδρια και ημερίδες για την αξία της μεσογειακής διατροφής, για την προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ερμιονίδας και η σύνδεση αυτών με την ευρύτερη τουριστική εικόνα της Ερμιονίδας. Ήταν σημαντικό που με την συμβολή όλων, με τη θετική μας ψήφο μπήκαν οι στέρεες βάσεις ενός μεγάλου έργου, το οποίο απαιτείται να συνεχιστεί προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

 • Στην συνέχεια την σκυτάλη της προσπάθειας την πήρε η τότε Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης κ. Λιάνα Οικονόμου, η οποία συνεργάστηκε με το μελετητή και τα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας, ολοκληρώθηκε ο φάκελος με θετική εισήγηση και τώρα είχαμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιορτή Ροδιού Ερμιόνη

 

Καλοτάξιδο λοιπόν το ρόδι Ερμιόνης στις αγορές του κόσμου, συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για αυτή την συλλογική προσπάθεια. Οι προκλήσεις όμως τώρα ξεκινάνε. Απαιτείται να κεφαλοποιήσουμε αυτή την επιτυχία, πετύχαμε ένα μεγάλο στόχο, όμως χρειάζονται πάρα πολλά για να μεταβιβαστεί αυτή η επιτυχία στους παραγωγούς της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας.

Από την πλευρά μου θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβούλου όσο και σε επίπεδο διοικητικό – επιτελικό να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, να υιοθετήσουμε τους νέους στόχους που πρέπει να έχουν σχέση μα τις υποδομές , με την χάραξη μιας πολιτικής προώθησης των τοπικών προϊόντων αλλά και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τόσο τους παραγωγούς όσο και το «επιχειρείν» για να κερδηθούν νέες αγορές, να επιτύχουν οι επιχειρηματικές προσπάθειες αλλά και να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.

Πάντα επιτυχίες, συνεχίζουμε όλοι μαζί προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ