Επίθεση Τατούλη σε Βορίδη για το αρδευτικό στα Φίχτια. Χειβιδόπουλος: Το έργο μελετήθηκε επί θητείας μου

Ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέτρος Τατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα εγκαίνια του αρδευτικού δικτύου σε Φίχτια – Μυκήνες – Μοναστηράκι:

«Το δευτερεύον αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση των περιοχών του τέως δήμου Μυκηναίων και συγκεκριμένα των περιοχών Φίχτια – Μυκήνες – Μοναστηράκι, ήρθε να εγκαινιάσει σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης μαζί με τον Περιφερειάρχη κ.Νίκα.

Ένα έργο για το οποίο ο κ. Υπουργός δεν έχει με οποιαδήποτε ενέργεια ή δράση του παρέμβει και ο κ. Νίκας το μόνο που έχει κάνει με καθυστέρηση ενός έτους, είναι να τοποθετήσει τους σωλήνες που ήδη είχαν αγοραστεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, η οποία σχεδίασε, μελέτησε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε την προμήθεια των υλικών, τα οποία παρέδωσε στον κύριο του έργου που είναι ο ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου.

Οφείλει λοιπόν, να μάθει ο κ. Υπουργός και ο κ. Περιφερειάρχης αυτό που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι αγρότες και οι παραγωγοί της περιοχής.

Ο Πέτρος Τατούλης και οι συνεργάτες του σε συνεχή συνεργασία με τους παραγωγούς αποκατάστησε τις ζημιές που είχε δεχθεί το λεηλατημένο και εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο στην περιοχή Μαλαχιά Κουτσοποδίου, με δεξαμενή χωρητικότητας 35.000m3 . Μετά την αποκατάσταση ορίστηκε προσωρινή διοίκηση στο ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου και έγινε συντήρηση των τριών αντλιών της δεξαμενής της Ήρας όπου μετέφερε στο Κουτσοπόδι 3.000 m3 νερού την ώρα.

Στη συνέχεια η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη ικανοποιώντας το χρόνιο αίτημα των παραγωγών των περιοχών Φίχτια-Μυκήνες-Μοναστηράκι, ολοκλήρωσε μελέτη για επέκταση των δικτύων προς τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και τις περιοχές προς Μπόρσα και Μαλανδρένι.

Το έργο που εγκαινιάζετε σήμερα κ.Υπουργέ, φέρει την σφραγίδα του Πέτρου Τατούλη και είναι η ολοκλήρωση του δευτερεύοντος αγωγού, ως μία λύση ανάγκης για την ανακούφιση των αγροτών της περιοχής, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει από το Υπουργείο που είστε επικεφαλής, για τη δημοπράτηση των δικτύων του μεγάλου έργου του Αναβάλου.

Η σημερινή εκδήλωση εγκαινίων αποτελεί πολιτική πράξη ακραίου λαϊκισμού και γίνεται καθαρά για λόγους επικοινωνίας και εντυπώσεων.

Για ποιο λόγο κ. Νίκα δεν επεκτείνετε το δίκτυο προς Μπόρσα και Μαλανδρένι όπως είχαμε προβλέψει για την ανακούφιση και των παραγωγών αυτής της περιοχής;

Ο κ.Βορίδης οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες της Αργολίδας για την μεγάλη καθυστέρηση της δημοπράτησης του μεγάλου έργου αξίας 7.800.000 €, που θα δώσει λύση στα σημαντικά προβλήματα των αγροτών του Aργολικού κάμπου, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα έργο το οποίο παρέμεινε ζωντανό επειδή η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη παρενέβη μέσω των υπηρεσιών της για την διόρθωση των μελετών, διαθέτοντας μάλιστα πόρους για την ολοκλήρωση της.

Αφήστε τις φαμφάρες και τις φιέστες κ. Υπουργέ και ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας.

Τα ταξίδια αναψυχής σας στην Πελοπόννησο για τη συμμετοχή σας σε τελετές εγκαινίων, δεν αρμόζουν με το σοβαρό έργο που θα έπρεπε να παράγει ένας Υπουργός, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για τον αγροτικό κόσμο.

Εδώ και τώρα, δώστε στην Πελοπόννησο το 1.200.000 € που απαιτείται για την δακοκτονία σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας και δημοπρατήστε άμεσα όλα τα έργα υποδομών, τα οποία προκλητικά καθυστερείτε».

Χειβιδόπουλος: Το έργο μελετήθηκε επί θητείας μου

Ο τέως αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος κάνει τις ακόλουθες επισημάνσεις για το ίδιο θέμα:

«Σήμερα με πολύ χαρά διάβασα στα τοπικά ΜΜΕ, ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης θα εγκαινιάσει μαζί με τον Περιφερειάρχη Π. Νικα ένα αρδευτικό έργο του Αναβάλου στα Φίχτια.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω ότι:

• Το έργο αυτό είναι ένα δευτερεύον δίκτυο που θα ανακουφίσει ομως μια μεγάλη έκταση στα Φιχτια, στις Μυκηνες και το Μοναστηράκι. Το έργο αυτό μελετήθηκε επί της θητείας μου, δημοπρατήθηκε κι ολοκληρώθηκε η προμήθεια των υλικών (σωληνες κλπ) που παραδόθηκαν στο ΤΟΕΒ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ (κύριος του έργου) και η νέα Περιφερειακή Αρχή ανέθεσε την εκσκαφή και ολοκλήρωσε το έργο.
Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης και ανάλογο έργο από α/σ ΜΑΛΑΧΙΑ προς Μπόρσα όπως έχει σχεδιασθεί.

• Εκκρεμεί η δημοπράτηση του υποέργου: «Βελτιώσεις έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φιχτια Ν. Αργολίδας» που περιλαμβάνει και τον αγωγό Μοναστηράκι – Φιχτια και τα υπολοίπα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, προϋπολογισμού 7.896.000 € που εντάχθηκε ως υποέργο στο μεγάλο έργο του Αναβάλου από την προηγούμενη κυβέρνηση με μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μετά από σκληρό αγώνα των αγροτών της περιοχής.

• Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού αρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό & Δήμο Μηδέας Ν. Αργολίδας» προϋπολογισμού περίπου 12 εκ. €, από το 2012 .

• Τα έργα του Αναβάλου έχουν δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει και την ευθύνη υλοποίησής τους, μετά από μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας επι Νομαρχίας Β. Σωτηροπούλου. Περιμένουμε από τον κ. Υπουργό την επίσπευση της ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου και την δημοπράτηση του υποέργου (Νοέμβρη 2020) όπως σχετικά δεσμεύθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Ανδριανό. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα έργα του Αναβαλου, έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αγρότες τις περιοχής.

• Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πιέσαμε πάρα πολύ ολες τις κυβερνήσεις, για την ολοκλήρωση των έργων του Υπουργείου Αγροτικης Αναπτυξης, βοηθήσαμε στην διόρθωση διαφόρων ατελειών της αρχικής μελέτης με δαπάνες της Περιφέρειας και δημοπράτησαμε κι ολοκληρώσαμε συμπληρωματικά αρδευτικά έργα των δικτύων του Αναβάλου με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και Ιδιους Πόρους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6 εκ. € (Αντλιοστάσιο Ήρας, Αρδευτικό Μαραθιάς, Δεξαμενή Ακοβας, Αγωγός Ιριων κ.α.)»