ΕλλάδαΑρχείο

Κορωνοϊός: Μετά 2.000 κρούσματα γενικό lockdown!

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε χθες όταν ο αριθμός των κρουσμάτων φλέρταρε με το 1000. Τα 935 κρούσματα και η ανεξέλεγκτη όπως φαίνεται διασπορά του κορωνοϊού προβληματίζουν έντονα τις Αρχές. Μπορεί η Αττική να παραμένει στην κορυφή της λίστας (με 228), ωστόσο η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη (217 καταγράφηκαν το Σάββατο, 24/10), είναι αυτό που έχει σημάνει συναγερμό, γιατί ουσιαστικά είναι μία απόδειξη για το πώς μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση μέσα σε λίγες ημέρες.  

Παράλληλα, μία απλή ανάγνωση της κατανομής των κρουσμάτων δείχνει ότι η διασπορά είναι καθολική στη χώρα. Τουλάχιστον τέσσερις περιοχές είχαν πάνω από 30 κρούσματα, ενώ δέκα περιοχές έχουν και αυτές διψήφια χαμηλά νούμερα. 

Ετσι, αυτό που έχει πλέον ύψιστη σημασία είναι η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το πότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν αυτά τα μέτρα είχαν αποτελεσματικότητα και σε τι βαθμό θα συμβεί σε 14 ημέρες, οπότε και η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, θα επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα κρίνουν εάν είναι απαραίτητη η συνέχιση ή – ακόμη – και η αυστηροποίηση των μέτρων.  

Μάλιστα, όπως αναφέρει και το Βήμα της Κυριακής, στα 2.000 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε γενικό lockdown, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το «κλείδωμα» περιφερειών, το κλείσιμο της εστίασης και ο περιορισμός στο σπίτι για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Μέτρα που βρίσκονται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.

Η έκθεση Σαρηγιάννη

Το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού με 4.000 κρούσματα ημερησίως και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από τον κορωνοϊό αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία. Η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη έχει καταφέρει να προβλέψει με ακρίβεια την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος και τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία τεχνική έκθεση του εργαστηρίου που φέρνει στη δημοσιότητα η «Realnews», εάν δεν ανακοπεί άμεσα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας τότε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουμε τα 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή στις 30 Νοεμβρίου τα ημερήσια νέα περιστατικά θα είναι γύρω στα 2.000, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 85.000. Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕθ θα αριθμούν σε 230. Σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει και τα 4.000 την ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα τρία νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.