Γόπα project: Το φιλόδοξο σχέδιο για την εξάλειψη των αποτσίγαρων
Αν και το κάπνισμα αποτελεί αναμφίβολα μία βλαβερή συνήθεια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να τη διακόψουν. Αποτέλεσμα είναι η χώρα μας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, να «παράγει» περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους «γόπες» ετησίως με το 40% εξ αυτών να υπολογίζεται ότι καταλήγει στη θάλασσα.
Το γεγονός αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον δεδομένου ότι μία γόπα εκτός των περισσότερων από 4.000 τοξικών ουσιών που περιέχει και μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού, διαθέτει και πλαστικό φίλτρο, το οποίο έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό βιοδιάσπασης που φτάνει τα 15 χρόνια.
Το γόπα project αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου μέχρι στιγμής έχουν συλλεγεί πάνω από 30.000 αποτσίγαρα, ενώ περισσότερα από 5.000 έχουν ήδη σταλεί για ανακύκλωση. Και θα γίνουν ακόμη περισσότερα καθώς με τη διεύρυνση της δράσης υπολογίζεται ότι θα ανακυκλώνονται πάνω από 250.000 αποτσίγαρα κάθε χρόνο.
Οι καπνιστές, που θα επιλέξουν να πετάξουν το αποτσίγαρό τους σε ένα από τα σταχτοδοχεία πόλης του «γόπα project» με στόχο να βοηθήσουν στην απαλλαγή ενός από τα σημαντικότερα απόβλητα των δρόμων, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σαν κι αυτές:
– Ηξερες ότι τα αποτσίγαρα που πετιούνται στην πόλη καταλήγουν στη θάλασσα;
– Όχι
– Τώρα ξέρεις!
Τα ερωτήματα που τίθενται σε κάθε «ψηφοφορία» έχουν κοινωνικό ή περιβαλλοντικό περιεχόμενο, μπορεί να εμπνέονται από την επικαιρότητα ή να είναι χιουμοριστικά. Ιδού για παράδειγμα:
– Σου μιλώ και κοκκινίζεις:
– Από Σαββόπουλο
– Από Χαρούλη.
Το θέαμα των σβησμένων τσιγάρων σε δρόμους και πεζοδρόμια είναι συχνό και συχνά οφείλεται και στην απουσία αστικών σταχτοδοχείων. Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο που θέλησε να αλλάξει η ομάδα του «γόπα project». Πίσω από την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα κρύβεται ένας νέος άνθρωπος, ο Αλέκος Λιάπης που με τους συνεργάτες του αποφάσισε να καταστρώσει ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων.
«Στόχος μας είναι μέσω του προγράμματος να καλύψουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος του συγκεκριμένου απορρίμματος στο δημόσιο χώρο, από την απουσία αστικών σταχτοδοχείων και την έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον μέχρι την εκούσια συμμετοχή των καπνιστών στη διαδικασία της ανακύκλωσής του» λέει στο «ethnos.gr» ο Αλέκος Λιάπης.
Οπως λέει ο ίδιος, η συμμετοχή του κόσμου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Καθένα από τα σταχτοδοχεία συγκεντρώνει κατά μέσο όρο σε διάστημα ενός μήνα τουλάχιστον 1.000 αποτσίγαρα, ενώ έχουν υπάρξει σταχτοδοχεία με …δημοφιλή ερωτήματα, τα οποία σε διάστημα μόλις 7 – 10 ημερών κατάφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν 2.000 αποτσίγαρα και βέβαια ισάριθμες «ψήφους».
Μετά τη συλλογή των αποτσίγαρων ακολουθεί η εξαγωγή τους για ανακύκλωση σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ το από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Η εξαγωγή των αποτσίγαρων προς ανακύκλωση είναι επί του παρόντος μονόδρομος δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Τέτοιες μονάδες λειτουργούν σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ η ανακύκλωση του συγκεκριμένου αποβλήτου είναι διαδεδομένη στη Νότια Κορέα και στη Σιγκαπούρη αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία.
Φιλοδοξία της ομάδας του «γόπα project» είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος και στην χώρα μας.