Ιδιώτες επενδυτές ΑΠΕ ζητούν από Χατζηδάκη να ανοίξει η Πελοπόννησος
Να ανοίξει η Πελοπόννησος για έργα ιδιωτών επενδυτών ΑΠΕ που ανέρχονται στα 50 MW, καθώς εκπνέει η προθεσμία του υφιστάμενο προγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ, ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται στην επιστολή:
«Αξιότιμε κε Υπουργέ, κα Γεν. Γραμματέα, κε Γεν. Διευθυντή
Όπως γνωρίζετε η περιοχή της Πελοποννήσου συνεχίζει να θεωρείται κορεσμένη δυνάμει της Απόφασης ΡΑΕ 699/2012, παρά την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς που την συνδέει με την υπόλοιπη Ελλάδα ήδη από πέρυσι μέσω Ρίου – Αντιρρίου και παρά την νεότερη Απόφαση 663/2019 της Αρχής περί των πρόσθετων περιθωρίων απορρόφησης ισχύος που κατανεμήθηκαν ανά τεχνολογία.
Επιπλέον με τον ν. 4546/2018 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δόθηκε επιλεκτικά υπέρ των Ενεργειακών Κοινοτήτων περιθώριο 30 MW για νέα έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, το οποίο με μεταγενέστερη τροπολογία το 2020 επαυξήθηκε στα 50 MW. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα μάλιστα, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, θα λάβουν προνομιακή ΤΑ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών.
Την ίδια στιγμή και ενώ τον προσεχή Μάρτιο επίκειται η εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος διαγωνιστικών διαδικασιών ήτοι η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ για τα Φ/Β ώστε να διατεθεί το εναπομένων περιθώριο ισχύος των 340 MW που τους αναλογεί από το αρχικό πρόγραμμα, οι ιδιώτες επενδυτές παραμένουν ερμητικά αποκλεισμένοι ως συμμετέχοντες δεύτερης διαλογής.
Τον Μάρτιο του 2021 λήγει η διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ
Υπό το φως λοιπόν πως το νέο σχήμα διαγωνιστικών διαδικασιών που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο και που θα αιτηθεί το Υπουργείο σας στην ΕΕ όχι μόνο δεν είναι καν γνωστό ακόμα, αλλά αναμένεται να είναι επί το δυσμενέστερο σε όρους συμμετοχής για τους ιδιώτες έως και να μην υπάρξει καν, αιτούμαστε όπως με τροπολογία άμεσα δοθεί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης περιθώριο 50 MW και για τους ιδιώτες επενδυτές ΑΠΕ στην περιοχή της Πελοποννήσου και κατάντη του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής. Για το πρόσθετο περιθώριο μάλιστα αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να αρχίσει να αποδέχεται άμεσα αιτήσεις Όρων Σύνδεσης σε χωριστή επετηρίδα από των Εν.Κοιν. αλλά και να τις αξιολογήσει άμεσα και κατά προτεραιότητα ώστε όσα αιτήματα δύναται να ικανοποιηθούν (λάβουν Όρους Σύνδεσης) στο εκάστοτε κατά περίπτωση δίκτυο ΜΤ που αφορούν, να προλάβουν να συμμετέχουν στον τελευταίο διαγωνισμό για Φ/Β του Μαρτίου 2021.
Με σκοπό μάλιστα την μέγιστη διασπορά της πρόσθετης αυτής ισχύς των 50 MW για ιδιώτες που αιτούμαστε, κρίνεται σκόπιμο να τεθεί αντίστοιχο με των Εν. Κοιν. πλαφόν ισχύος ανά αίτηση αλλά και συνολικά ανά φορέα στα 2 MW. Άλλωστε, όπως αρκετές φορές έχουμε το τελευταίο διάστημα αρθρογραφήσει, η αγορά των νέων ΑΠΕ βαίνει πλέον ολοταχώς προς ένα πεδίο σχεδόν αποκλειστικά καθετοποιημένων μεγάλων παικτών. Το μόνο ζήτημα που πλέον τίθεται είναι στο αν θα υπάρξει λίγος ακόμα χώρος για διασπορά και μικρομεσαίων παικτών ιδίως σε περιοχές επί μακρόν αποκλεισμένες όπως της Πελοποννήσου και κατάντη του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής.
Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη θετική σας ανταπόκριση.
Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Δρ. Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Γιώργος Σαμαράς – Γεν. Γραμματέας»