Μεσσηνία: Επίδοση υποτροφιών σε αριστούχους και απονομή βραβείου στη μνήμη του Π. Φωτέα (pics)
Υποτροφίες ύψους 25.000€ και το βραβείο Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, στην Καλαμάτα. Η τελετή όπως και οι απονομές ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, του πρ. βουλευτή και πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας.
Το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού, για το 2019, απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή της Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο M. Βερέμη, για το βιβλίο του με τίτλο “1940 – 1941, o πόλεμος των Ελλήνων”.
Στον καθηγητή το βραβείο -που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ- επέδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μέλος της επιτροπής κρίσεων, από κοινού με τα παρόντα στην εκδήλωση μέλη της εν λόγω επιτροπής Γιώργο Ανδρειωμένο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Σοφία Καπετανάκη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου ΑΕΙ.
Τα δύο υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ήταν η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ως πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που έγινε την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ήταν ο βραβευμένος καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της ομοψυχίας των Ελλήνων η οποία είναι παρούσα τις στιγμές που απαιτείται, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενυπάρχει το ίδιο διαχρονικά και ο σπόρος του διχασμού.
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε με συγκίνηση στους αείμνηστους Π. Φωτέα και καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, επισημαίνοντας την εξαιρετική πνευματική, πολιτιστική και αυτοδιοικητική παρακαταθήκη του πρώτου και στο λαμπρό παράδειγμα της συνεχούς αγάπης του δεύτερου προς τον τόπο του και στους ανθρώπους του, ενώ εξήρε το συνολικό έργο του βραβευθέντα Θ. Βερέμη.
Σε παρέμβασή του, ο καθηγητής Γ. Ανδρειωμένος αναφέρθηκε επίσης στο έργο του Θ. Βερέμη, τόσο στο καθ’ εαυτό βραβευθέν βιβλίο, όσο και στο έργο του καθηγητή.
25000€ σε υποτροφίες
Προηγήθηκαν οι απονομές των υποτροφιών, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, σε αριστούχους φοιτητές, τις οποίες έχει θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.
Συγκεκριμένα, οι υποτροφίες επιδόθηκαν, από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο στην Σταυρούλα Ψώνη με έτος εισαγωγής 2015 (2.500), από την Αναστασία Μηλίτση – Νίκα στην Βασιλική Ψιλοπούλου με έτος εισαγωγής 2015 (2.500 ευρώ), από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο στην Ευγενία Ξενούλη με έτος εισαγωγής 2016 (5.000 ευρώ), από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο στην Γεωργία Καλογεροπούλου με έτος εισαγωγής 2017 (2.500 ευρώ), από τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά στην Παγώνα Πετρούλια με έτος εισαγωγής 2017 (2.500 ευρώ), από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο στον Πολυζώη Σταθόπουλο με έτος εισαγωγής 2018 (5.000 ευρώ) και από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά στην Ιωάννα Κουτσαντώνη με έτος εισαγωγής 2019 (5.000 ευρώ).
Νωρίτερα, ο γιος του αείμνηστου Π. Φωτέα Σωτήρης αναφέρθηκε στην πολυετή ιστορία του θεσμού, τονίζοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς του πατέρα του με τον καπετάν Βασίλη και στη συνέχεια ανέγνωσε το πρακτικό της Επιτροπής Υποτροφιών την οποία αποτελούσαν οι Δημήτρης Πολίτης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Νίκος Ζαχαριάς καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα φιλόλογος ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και Σωτήρης Φωτέας νομικός ως εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ήταν επίσης η Ελένη Π. Φωτέα και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αννα Καλογεροπούλου, Βασίλης Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς.