ΚοινωνίαΑρχείο

Τηλεεκπαίδευση: Ποιες λύσεις εξετάζονται μετά το φιάσκο της πρώτης μέρας

Η πρώτη μέρα εφαρμογής της τηλεεκπαίδευσης στη χώρα μας εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο, αφού το σύστημα δούλεψε για δύο ώρες περίπου και μετά κατέρρευσε παταγωδώς. Κι ενώ η αγανάκτηση και η οργή γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών είχε χτυπήσει κόκκινο η Cisco η υπεύθυνη εταιρεία για την πλατφόρμα πήρε πάνω της το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι “κράσαρε” σέρβερ στο Λονδίνο και γι’ αυτό παρουσιάστηκαν τα προβλήματα!

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος το υπουργείο Παιδείας σημείωσε, με ανακοίνωσή του, ότι το Webex εργάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το μάθημα από σήμερα, Τρίτη.

Μια πρώτη λύση, όπως αναφέρθηκε, θα δοθεί από την ίδια την εταιρεία Cisco που ίσως θα «σπάσει» την παροχή του δικτύου της σε περισσότερους servers για να αποφύγει αντίστοιχα προβλήματα. 

Παράλληλα, στο υπουργείο εξετάζεται να ξεκινά διαφορετική ώρα το μάθημα σε Λύκεια και Γυμνάσια ώστε να μην υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος, ενώ είναι πιθανό κάθε σχολείο να προχωρήσει σε δικές του ρυθμίσεις μειώνοντας ώρες ή αλλάζοντας προγράμματα, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο. 

Βέβαια, από όλη αυτή την παλινωδία και αναστάτωση προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως:  Γιατί τους τελευταίους μήνες που το υπουργείο διατεινόταν ότι είναι καθόλα έτοιμο να προχωρήσει σε τηλεεκπαίδευση, δεν είναι προβλεφθεί ο όγκος των δεδομένων και η επιβάρυνση που θα δέχονταν οι σέρβερς ώστε το “σπάσιμο” που επιχειρείται τώρα, να είχε ήδη γίνει. 

Δεδομένου μάλιστα ότι τα μεγέθη (αριθμός μαθητών σύγχρονης τηλεεκπαίδευσης, ταυτόχρονες συνδέσεις κλπ) ήταν γνωστά μια σωστή προετοιμασία θα περιελάμβανε και την πρόβλεψη όλων αυτών των “υπερφορτώσεων” των γραμμών.