ΟικονομίαΑρχείο

Hi-tech επανάσταση στα ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου

Την Hi-tech επανάστασή τους, ζουν τα ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου με την εισαγωγή σε λεωφορεία, γραφεία και εκδοτήρια, συστημάτων έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων και ψηφιακής ενημέρωσης των πολιτών για δρομολόγια.

Τα ΚΤΕΛ σε Αργολίδα, Αχαΐα, Καλαμάτα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, περνούν στη νέα εποχή με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής πολιτικής, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου» από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ επιχορηγούνται έως και 20 λεωφορεία <= 165.000 €, και από 21 και πάνω <= 330.000 €.

Τί αλλάζει 

Με την εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων: 

  • Δημιουργούνται ολοκληρωμένα συστήματα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων, όπου το κάθε σύστημα θα εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια, θα υποστηρίζει σύγχρονες τεχνολογίες και ασφαλή πρότυπα για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και πληρωμή με μετρητά ή πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.
  • Εγκαθίσταται λογισμικό για τον ορθό σχεδιασμό των δρομολογίων, σχετικά με την επιβατική κίνηση και την ανταπόκριση των οχημάτων στις ώρες αιχμής, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών.
  • Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο κέντρο ελέγχου των υπεραστικών συγκοινωνιών, όπου παρέχονται στατιστικά στοιχεία και εξάγονται συμπεράσματα, σε σχέση με την τήρηση των δρομολογίων, τον επανασχεδιασμό τους, και τη διαμόρφωση ορθολογικής πολιτικής από τα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών.
  • Αναβαθμίζεται το περιεχόμενο της πληροφορίας προς τους επιβάτες. Το δημοσιευμένο στο διαδίκτυο υλικό, περιλαμβάνει πίνακες δρομολογίων, δρομολόγια και στάσεις σε ψηφιακούς χάρτες.
  • Σε σημεία μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, θα τοποθετηθούν «έξυπνες στάσεις», οι οποίες θα πληροφορούν το κοινό για τον πραγματικό χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου.

Οι εγκρίσεις που πέρασαν αφορούν τα ΚΤΕΛ (αστικά και υπεραστικά, με αλφαβητική σειρά):
Αιτωλοακαρνανίας, Αγρινίου, Αιγίνης, Αιγίου, Αλεξανδρούπολής, Αμοργού, ‘Ανδρου, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θηβών, Ιωαννίνων, Καβάλας (Αστικό και Υπεραστικό), Καλαμάτας, Καρδίτσας (Αστικό και Υπεραστικό), Κατερίνης, Καστοριάς (αστικό και υπεραστικό), Κέρκυρας (αστικό και υπεραστικό), Κεφαλονιάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας (Αστικό και Υπεραστικό), Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μεσολογγίου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Νάουσας, Ξάνθης (αστικό και υπεραστικό), Πατρών, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Πτολεμαΐδας, Ρόδου, Σάμου, Σερρών (αστικό και υπεραστικό),  Σύρου, Τρικάλων (αστικό και υπεραστικό), Φθιώτιδος, Φλώρινας (αστικό και υπεραστικό), Φωκίδας, Χαλκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου.

 

Πώς βλέπει την εξέλιξη το ΚΤΕΛ Αργολίδας

Όπως δηλώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ Αργολίδας Γιάννης Δουβίκας πρόκειται ουσιαστικά για την ενοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων των ΚΤΕΛ. 

Και τονίζει: «Εμείς στην Αργολίδα έχουμε εφαρμόσει την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων από το 2008. Με το νέο σύστημα όμως θα υπάρχει on line πληροφόρηση, τόσο για το ίδιο το ΚΤΕΛ, όσο και για το επιβατικό κοινό. Το σύστημα θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσους επιβάτες έχει, τόσο στην αφετηρία του λεωφορείου, όσο και στη διαδρομή. Δηλαδή αν επιβιβαστούν ή αποβιβαστούν επιβάτες στη διαδρομή, αυτόματα το σύστημα θα είναι ενημερωμένο. Επομένως θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι επιβάτες μετακινούνται».

Ο κος Δουβίκας επισημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες, καθώς και πολλές ακόμα θα είναι και στη διάθεση του επιβατικού κοινού. Δηλαδή ένας επιβάτης θα γνωρίζει από το κινητό του τηλέφωνο, πού βρίσκεται το λεωφορείο, σε πόση ώρα θα φτάσει, αν έχει διαθέσιμες θέσεις το συγκεκριμένο δρομολόγιο για να εκδώσει εισιτήριο και πολλά άλλα. Επομένως θα προσφέρεται μια πολύ καλή ενημέρωση στους επιβάτες, για ο,τιδήποτε αφορά την μετακίνησή τους. 

Το ΚΤΕΛ Αργολίδας διαθέτοντας πάνω από 21 λεωφορεία, επιχορηγείται με 330.000 € για την υλοποίηση του προγράμματος «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου» από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο υπεύθυνος του ΚΤΕΛ Αργολίδας επισημαίνει ακόμα ότι όταν αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το σύστημα, θα τοποθετηθούν άλλα μηχανήματα ακόμα και μέσα στα λεωφορεία, ενώ πιθανότατα θα οδηγηθούν πολλά ΚΤΕΛ στην κατάργηση των πρακτορείων.

«Δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρχουν πρακτορεία» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες, αφού δεν θα υποχρεώνονται να πηγαίνουν εκεί για να εκδώσουν τα εισιτήριά τους, κάτι που θα κάνουν εύκολα από το κινητό τους τηλέφωνο ή από τον υπολογιστή, ούτε χάρτινα εισιτήρια θα χρειάζεται να παραλαμβάνουν, ούτε θα ταλαιπωρούνται με μια ολόκληρη και χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθείται αυτή τη στιγμή, όταν αποφασίσει κάποιος να μετακινηθεί.

Παράλληλα αναφέρεται στο μικρότερο κόστος για όλα αυτά τα διαδικαστικά θέματα, αφού θα γίνονται αυτόματα και ηλεκτρονικά. Όσο για το αν θα χάσουν κάποιοι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους, τονίζει:
«Δεν θα πεινάσουν κάποιοι. Απλά κάποιοι θα αλλάξουν δουλειά», συμπληρώνοντας ότι το ίδιο το ΚΤΕΛ θέλει να αξιοποιήσει πιο δημιουργικά τους υπαλλήλους. Ως παράδειγμα αναφέρει το Live chat, που ήδη εφαρμόζει το ΚΤΕΛ και χρειάζεται υπαλλήλους για να απαντούν στις ερωτήσεις των επιβατών, κάτι που αυτή τη στιγμή κάνει ο ίδιος ο κος Δουβίκας, όλες τις ώρες του 24ωρου.

Τέλος, αναφέρεται παράλληλα και στη μείωση του επιβατικού κοινού, από την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010, που συνεχίζεται και σήμερα, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΥΝΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ