Site icon Αρχείο anagnostis.org

«Έφυγε» ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος: Η σχέση του με το Ναύπλιο και με τον πρώτο δήμαρχο της πόλης

Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος

Θλίψη στην Ελληνική Βιομηχανία στο άκουσμα του θανάτου του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, ο οποίος κατάγεται μεταξύ άλλων από το Ναύπλιο, όντας απόγονος του πρώτου δημάρχου του Ναυπλίου Σπυρίδωνα Παπαλεξόπουλου, ο οποίος είχε εκλεγεί το έτος 1834.

Η κηδεία του έγινε το πρωί της Παρασκευής σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο εκλιπών συνέστησε το 2009 την εταιρεία «Όπερα Ναυπλίου», στην οποία όρισε πρόεδρο τον τέως δήμαρχο Ναυπλίου Γιώργο Τσούρνο. Μέλη της ήταν σπουδαίοι Έλληνες του θεάματος και σκοπός ήταν η διενέργεια υψηλού επιπέδου μουσικών εκδηλώσεων πανευρωπαϊκής απήχησης. Ωστόσο η οικονομική κρίση του 2010 ματαίωσε το πρόγραμμα.

Ανάγλυφο της συζύγου του πρόγονού του Σπυρίδωνα Παπαλεξόπουλου, Καλλιόπης, κατασκεύασε ο Γιώργος Τσούρνος ως δήμαρχος στη πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου. Η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου ήταν μια δυναμική γυναίκα που είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα για την έξωση του Oθωνα.

 

Εμβληματική μορφή της ελληνικής βιομηχανίας

Ο Θέοδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε βιομήχανος που δραστηριοποιήθηκε επί δεκαετίες στο χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας, στην Τιτάν ΑΕ, ενώ είχε διατελέσει και επικεφαλής του ΣΕΒ.

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ, και ιδρυτικό μέλος του ALBA Graduate Business School, ενώ είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είχε γεννηθεί στη Λωζάνη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι, τη Λωζάνη και το Λονδίνο. Αποφοίτησε ως διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και επιμορφώθηκε σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων στo INSEAD, στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα ήλθε το 1950, ενώ από το 1952 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της βιομηχανίας, κυρίως στον κλάδο τσιμέντου. Από το 1961 άρχισε να απασχολείται στην Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος και αργότερα σύμβουλος διοίκησης.

Ηταν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) από το 1982 ως το 1988. Διετέλεσε επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας  Βιομηχάνων (European Round Table for Industry) και του Δ.Σ. του  Συνδέσμου για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (Association for  the Μonetary Union of Europe).

Στα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ιδρυτικό μέλος και πρώτος αντιπρόεδρος του Σωματείου «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» και επίτιμος διδάκτωρ Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής  Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου στους οικείους του, εξέφρασε μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει πως ο εκλιπών υπήρξε εμβληματική μορφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με σημαντική προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

 

Ο ΣΕΒ για τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο

Τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρό του αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή του και ο ΣΕΒ, πρόεδρος του οποίου είναι σήμερα ο γιος του Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και βαθιά λύπη ο ΣΕΒ αποχαιρετά τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου από το 1982 έως το 1988, που με την παρουσία και με την πολυσχιδή θεσμική του δράση σφράγισε την επιχειρηματική και οικονομική ζωή της χώρας μας για πολλές δεκαετίες.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος διέθετε ευρύτατη παιδεία και βαθιά μόρφωση. Ήταν πνεύμα ιδιαίτερα ανήσυχο, καλλιεργημένο, πρωτοπόρο και ανοικτό στο καινούργιο, έχοντας το χάρισμα να ακούει, να εμπνέει και να υλοποιεί με προσοχή στη λεπτομέρεια.

Υπηρετούσε αρχές, πίστευε σε αξίες, και είχε συνείδηση της ηθικής ευθύνης και της κοινωνικής αποστολής του επιχειρηματία.

Πίστευε στον ευρύτερο ρόλο της επιχειρηματικότητας ως διαρκούς δύναμης προόδου και δημιουργίας, που αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και προσφέρει στην κοινωνία, δείχνοντας τον δρόμο μπροστά.

Δημιούργησε θεσμούς στην εκπαίδευση με  το ALBΑ, στην επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση με το ΙΟΒΕ, αλλά και στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ήταν ταυτόχρονα κοσμοπολίτης και βαθιά Έλληνας, πιστεύοντας ότι η σύγκλιση με την Ευρώπη –στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση- υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία του λαού μας». 

Exit mobile version