ΟικονομίαΑρχείο

Βράζει η Πελοπόννησος: Όργιο φοροδιαφυγής από τα παράνομα κουρέματα της καραντίνας

Στα κάγκελα είναι οι κομμωτές και κουρείς όλης της Πελοποννήσου εξαιτίας της άνθισης των παράνομων κουρεμάτων κατ’ οίκον εν μέσω καραντίνας. Εκτός του οργίου φοροδιαφυγής που καταγράφεται οι επαγγελματίες του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν τηρούνται και οι περιφερόμενοι κομμωτές μπορούν να μετατραπούν σε βόμβες διασποράς κορωνοϊού

Μάλιστα ο Σύλλογος Κουρέων – Κομμωτών καταστηματαρχών Μεσσηνίας με ανακοίνωσή του που κοινοποιεί προς τα υπουργεία Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού, κι ακόμα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπως επίσης και στην Ομοσπονδία ΕΒΕΣ του νομού, επισημαίνει μεταξύ άλλων: 

“Με το κλείσιμο των καταστημάτων µας θα συμβεί και πάλι ό,τι συνέβη στο προηγούμενο lockdown.Η κατ’ οίκον περιποίηση των πελατών – πελατισσών µας απὀ τούς συνήθεις ασυνείδητους περιφερόμενους κομμωτές. 

Οι επισκέψεις αυτές κατ’ οίκον γίνονται προφανώς χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο, τήρηση πρωτοκόλλων κ.α. όπως αποστείρωση εργαλείων από πελάτη σε πελάτη, όπως επίσης και ποια µπορεί να ήταν η υγεία τού προηγούμενου πελάτη και τι ίσως θα μεταφερθεί στον επόμενο; 

Θεωρούμε ότι η μετάδοση του covid 19 είναι απείρως πιθανότερη από τους περιφερόµενους κομμωτές παρά απὀ το κατάστηµα που τηρεί όλα τα δεδοµένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και βεβαίως στην κατ’ οίκον εργασία η πολιτεία δεν εισπράττει κανένα έσοδο”.

Διαμαρτύρονται και οι Αρκάδες

Από την άλλη το Σωματείο Κουρέων και Κομμωτών Τρίπολης με επιστολή προς τα  Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά πιο ουσιαστικούς ελέγχους, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ και καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αποκλειστικά από το κράτος.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα αιτήματα του κλάδου που συνοψίζονται ως εξής: 

Διενέργεια συχνότερων και πιο ουσιαστικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα προς το σκοπό της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται εξαιτίας της παράνομης εργασίας κουρέων και κομμωτών κατ’ οίκον.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και όχι απλώς αναστολή της πληρωμής τους, για όσο χρονικό διάστημα πλήττεται οικονομικά ο κλάδος μας εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν με την ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση, όπως και στην περίπτωση που αυτή τυχόν παραταθεί ή αντικατασταθεί με άλλη παρόμοια.

Μείωση του Φ.Π.Α. σε εργασίες που αφορούν βασική ανάγκη του καταναλωτή (πχ. κούρεμα).

Καταβολή ολόκληρου του ποσού που αντιστοιχεί στο δώρο Χριστουγέννων αποκλειστικά από το Κράτος. Και τούτο διότι η απαγόρευση άσκησης της επαγγελματικής μας δραστηριότητας για όσο χρόνο διαρκούν (και ενδεχομένως παραταθούν) τα ανωτέρω αναφερόμενα έκτακτα μέτρα καθιστά ανέφικτη την καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους στα κουρεία και κομμωτήρια. Μάλιστα, η ικανοποίηση του ανωτέρω αιτήματος καθίσταται πιο επιτακτική από το γεγονός ότι η εκ μέρους του εργοδότη μη καταβολή / καθυστέρηση δώρου στον εργαζόμενο αποτελεί ποινικό αδίκημα.