Το πρόγραμμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σε συνεργασία κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας «Πρωτοβουλία 1821-2021» που διοργανώνει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» με υποστηρικτή το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα περιλαμβάνει διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και προβλέπεται η συμμετοχή περισσότερων από 5.000 παιδιών.
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των πρώτων μεταεπαναστατικών χρόνων μέσα από την άμεση επαφή με σημαντικά σημεία της πόλης του Ναυπλίου (πάρκο Κολοκοτρώνη, πλατεία Καποδίστρια, πλατεία Ναυάρχων κ.α.), καθώς και τις συλλογές του Πελοποννησιακού και Λαογραφικού Ιδρύματος και της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Ναυπλίου.
Ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα δημιουργήσουν και μια ψηφιακή ξενάγηση με θέμα τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 (που αποτελεί και το θέμα του εκπαιδευτικού υλικού που θα παραχθεί για τις ανάγκες του έργου). Η ξενάγηση θα έχει και αυτή εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα περιλαμβάνει 30 έως 40 σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη του Ναυπλίου και εκθέματα από τις συλλογές των Μουσείων ΠΛΙ και της Εθνικής Πινακοθήκης. Κάθε σημείο θα παρουσιάζεται μέσα από εικόνες, κείμενα (ελληνικά και αγγλικά) και ήχο.
Η δημιουργία ψηφιακής ξενάγησης θα καταστήσει τη δράση συμπεριληπτική και προσβάσιμη από ακόμα περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στο Ναύπλιο λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και των έκτακτων μέτρων που έχει επιφέρει η πανδημία. Το εκπαιδευτικό υλικό που θα παράγει το Μουσείο θα μπορεί να φτάσει σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να ενταχθεί στα σχολικά μαθήματα με τρόπο διαδραστικό και ευχάριστο. Ο αριθμός των ωφελούμενων της δράσης θα ξεπεράσεικατά πολύ τον αριθμό των ωφελούμενων που θα μπορούσαν να ξεναγηθούν στο Ναύπλιο σε φυσικό χρόνο και χώρο. Τέλος, ολόκληρη η ξενάγηση και το υλικό που τη συνοδεύει θα είναι διαθέσιμο σε όλους ηλεκτρονικά για τουλάχιστον δύο έτη.
Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον
Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.
Οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία είναι: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.
Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία θα πρέπει να αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον. Με αυτό το πνεύμα, από το 2018 ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία μιας σειράς δράσεων και εκδηλώσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την τριετία 2020-2022.
Στην Ελλάδα, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνονται συνέδρια, εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.
Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση (Γαλλία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία), επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς προγραμματίζουν, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία, ποικίλλες δράσεις όπως συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.ά.
Κάθε Ίδρυμα ξεχωριστά και η Εθνική Τράπεζα, διατηρεί τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους του, διοργανώνοντας και στηρίζοντας δράσεις τις οποίες έχει επιλέξει ή εμπνευστεί, μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης και συνεργασίας, θέτοντας έτσι ένα παράδειγμα διαλόγου και ενότητας το οποίο κατά την κοινή τους πεποίθηση χρειάζεται να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.