Αρχείο

Ηλεία: Σε οριακό σημείο τα αποθέματα του νερού

Η στάθμη στο φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 30ετίας και θυμίζει τη μεγάλη λειψυδρία του 1993. Αυτό και μόνο αρκεί για να υποδείξει ότι τα υδάτινα αποθέματα βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρκετές βροχές και δεν χιονίσει στα βουνά, όπως συνέβη και πέρυσι, τότε οι καλλιεργητές πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα τη νέα αρδευτική περίοδο, τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, με τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα λόγω της λειψυδρίας, στην εκπνοή της αρδευτικής περιόδου, προκειμένου να ποτιστούν οι καλλιέργειες όπου κρίνεται αναγκαίο. Μάλιστα, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ η περίοδος άρδευσης ήταν να ολοκληρωθεί στις 15-20 Οκτώβρη έλαβε παράταση, προκειμένου να ποτιστούν οι καλλιέργειες. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αρδευτές, επισημαίνουν ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα θα δείξουν και το μέγεθος του προβλήματος, αν δηλαδή θα υπάρξει ζήτημα με την άρδευση των καλλιεργειών το 2021. 

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Τάσος Αλτάνης, υπογράμμισε ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει σημαντικά και για τον λόγο αυτόν έχει εφαρμοστεί η ελεγχόμενη άρδευση για να μπορούν να ποτίζουν οι καλλιεργητές που έχουν όψιμες καλλιέργειες, ακόμα και μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου. «Έχει να παρουσιάσει τέτοια εικόνα το φράγμα από το 1993. 

Εξαιτίας της λειψυδρίας, φροντίσαμε να παρατείνουμε την αρδευτική περίοδο. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε χωρίς νερό κανέναν παραγωγό-μέλος μας», τόνισε ο κ. Αλτάνης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η επόμενη αρδευτική περίοδος θα είναι δύσκολη σε περίπτωση που δεν υπάρξουν βροχές και χιόνια στα ορεινά, ώστε να γεμίσει και πάλι το φράγμα. Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη αρδευτική περίοδο. 

Εν τω μεταξύ, προβλήματα με τα ζώα τους από την έλλειψη νερού αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι στη Δυτική Αχαΐα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κτηνοτρόφου στα ορεινά της Ωλενίας, με περίπου 2.000 γιδοπρόβατα, o οποίος έχει μείνει χωρίς νερό. Σε αυτή την περίπτωση έγινε δεκτή η έκκληση που απηύθυνε στον δήμο, ο οποίος έστειλε υδροφόρα για να ποτιστούν τα ζώα. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ταπεινός.