ΚοινωνίαΑρχείο

Τραίνο Κόρινθος – Ναύπλιο: 80 «έξυπνες» ισόπεδες διαβάσεις και νέος σταθμός στο Χιλιομόδι

Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Θανάσης Κοτταράς παρέδωσε στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα την ολοκληρωμένη μελέτη για την οριστική παρέμβαση, ανακατασκευή, συντήρηση και ασφάλεια της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, η οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπεριφερειάρχες και σύμβουλοι από τις Π.Ε. Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι για την υπόθεση αυτή η Περιφέρεια θα διαθέσει πίστωση 15.000.000 ευρώ, προκειμένου η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα.

Ηδη προχωρούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου.

Σημαντικές εξελίξεις στον σιδηρόδρομο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά την σύσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θ. Κοτταρά

 

Μεταξύ άλλων η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία άνω των 80 ισόπεδων αυτόματων διαβάσεων, επιτηρούμενων από ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και την κατασκευή νέου σταθμού στο Χιλιομόδι.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων να κατασκευαστούν τοιχία αντιστήριξης. Ακόμα θα εφαρμοστεί νέα τεχνολογία παρακολούθησης και λειτουργίας των συρμών, σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή με ηλεκτρονικά μέσα η πορεία του τραίνου και επιπλέον ο μηχανοδηγός να βλέπει αν υπάρχει εμπόδιο, όπως κάποιο αυτοκίνητο στη γραμμή, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για όλους.

Το τραίνο θα μπορεί να τρέξει με μέγιστη ταχύτητα 90 Km / ώρα και θα χρησιμοποιηθεί για επιβατικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Ο χρόνος που θα καλύπτεται η απόσταση Κόρινθος – Ναύπλιο εκτιμάται σε 1 ώρα και 5 λεπτά. Για το Άργος ο χρόνος μετάβασης από την Κόρινθο εκτιμάται ότι θα είναι 56 λεπτά, ενώ για τις Μυκήνες 43 λεπτά.

Σημαντικές εξελίξεις στον σιδηρόδρομο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά την σύσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θ. Κοτταρά

 

Άργος – Τρίπολη – Καλαμάτα

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας και του υπόλοιπου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής, από το Αργος μέχρι την Καλαμάτα, καθώς και η δυνατότητα που θα παρέχει για τη διασύνδεση των ΒΙΠΕ Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Μελιγαλά και Σπερχογείας -ενώ στο πλαίσιο της προς εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης θα εκτιμηθεί και η δυνατότητα σύνδεσης και του λιμανιού της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα της γραμμής από το Αργος (Ανδρίτσα) μέχρι την Καλαμάτα, θα γίνουν δύο μελέτες, α) μία οικονομοτεχνικού χαρακτήρα μελέτη αξιοποίησης που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και β) μία τεχνική που θα εκπονήσει ο ΟΣΕ.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακατασκευή της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, όπως και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, επισημαίνοντας ότι “το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο, με πιστώσεις και από την Περιφέρεια”.

Σημαντικές εξελίξεις στον σιδηρόδρομο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά την σύσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θ. Κοτταρά