Τις εκατοντάδες φοιτητικές εργασίες που έχουν γίνει κατά καιρούς για το Ναύπλιο, βάζει στο μικροσκόπιο η τοπική παράταξη «Ανάπλι Εμπρος!», προτείνοντας συγκεκριμένα πράγματα, σε σχέση και με εργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γάνδης πάνω σε δημόσια κτήρια του Ναυπλίου που έγινε γνωστή πρόσφατα από τον ίδιο το Δήμο Ναυπλιέων.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από το «Ανάπλι Εμπρός!»:
«Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.Η Αργολίδα είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο που διαθέτει τρεις αρχαιολογικούς χώρους που είναι ενταγμένοι στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Διαθέτουμε υπέροχα θρησκευτικά μνημεία.
Τόπους ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς.
Στο Ναύπλιο, αλλά όχι μόνον, έχουν διασωθεί κτήρια και οικοδομήματα και της Βενετικής και της Οθωμανικής περιόδου.
Έχουμε πληθώρα εκπληκτικών νεοκλασικών κτηρίων. Αλλά και όμορφα λαϊκά σπίτια, ιδίως στις πάνω γειτονιές.
Έχουμε την λαϊκή συνοικία της Πρόνοιας που ίδρυσε ο Καποδίστριας.
Σπουδαίοι αρχιτέκτονες και γλύπτες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην περιοχή.
Διαθέτουμε θησαυρούς κινητών έργων τέχνης και συλλεκτικών ειδών. Γιατί να είναι θαμμένοι;
Η αναβίωση του αρχαίου δράματος εδώ στην Αργολίδα έγινε. Όλοι οι σπουδαίοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι από τα μέρη μας έχουν περάσει. Εδώ δημιούργησαν.
Στην Αργολίδα έχουν διαδραματιστεί σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Και στις φωτεινές και ένδοξες στιγμές αλλά και στις σκοτεινές και μαύρες εποχές, στην Αργολίδα έχουν συμβεί ουκ ολίγα.
Η Αργολίδα, με επίκεντρο το Ναύπλιο, αποτελεί τον ιδανικό τόπο για εκπόνηση μελετών από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, της Ιστορίας, των Θεατρικών Σπουδών, της Αρχαιολογίας και όχι μόνον.
Και πράγματι έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες από φοιτητές, εκατοντάδες μεταπτυχιακά και διδακτορικά για ένα σωρό σημαντικά θέματα.
Για δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, για το κτήριο Βίγκα, την οικία Τερζάκη, τις όψεις του Μεγάλου δρόμου, το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία, τον Σταθμό των τραίνων στους Μύλους, το παλαιό Ξενία με πρόταση για την χρήση του, την Βενετική και την Οθωμανική εποχή στο Ναύπλιο, για όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους, για όλα τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο Ναύπλιο και στην περιοχή μας. Υπάρχει μελέτη για τον πεζόδρομο προς Καραθώνα Εξαιρετική μελέτη για νέο Πολιτιστικό Πολυχώρο στο Ναύπλιο.
Που είναι όλες αυτές οι μελέτες; Διάσπαρτες και καταχωνιασμένες. Άγνωστες στους πολλούς και μάλλον λησμονημένες από τους λίγους που τις γνώριζαν. Πώς το Ναύπλιο τις αξιοποιεί; Τόση δουλειά γίνεται από τα παιδιά.
Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από μια ανακοίνωση του Δήμου για μια εργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γάνδης πάνω σε δημόσια κτήρια του Ναυπλίου, θα προτείνουμε τα εξής:
Πρώτον: Είναι καλό ο Δήμος μας να ευχαριστεί όλους τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς και τους Ναυπλιώτες και τις Ναυπλιώτισες και όλα τα Ελληνόπουλα και τους ξένους για τις εργασίες που κάνουν. Όχι μόνον επιλεκτικά. Και όχι για να προβληθεί η δημοτική αρχή για κάποιες εργασίες που οι φοιτητές έκαναν.
Δεύτερον: Οι εργασίες που γίνονται πρέπει να τυγχάνουν κάθε βοήθεια από τον Δήμο μας. Και σε επίπεδο πρόσβασης σε αρχεία, αλλά και οιοκονομική βοήθεια, όπως για βιβλιογραφία, φωτοτυπίες κλπ.
Δεκαετίες τώρα κάποιοι βοηθούν και ενισχύουν τους φοιτητές, χωρίς να το έχουν πει ποτέ δημόσια το παραμικρό. Τους αρκεί η εσωτερική ικανοποίηση της βοήθειας που δίνουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, έχοντας μέσα τους μια αμυδρή ελπίδα ότι οι εργασίες θα αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης.
Τρίτον: Πρέπει να δημιουργηθεί με την βοήθεια τοπικών επιστημόνων και φορέων (Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ένωση Συγγραφέων Αργολίδας, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ) ένας πλούσιος κατάλογος θεμάτων που ενδιαφέρουν την πόλη και την κοινωνία, τον οποίο θα μπορούν να συμβουλεύονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές για να επιλέξουν το θέμα τους.
Τέταρτον: Πρέπει να δημιουργηθεί μία Κοιτίδα στην οποία θα συγκεντρωθούν οι εργασίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και με μαθηματική ακρίβεια θα γίνουν και στο μέλλον. Για να είναι προσβάσιμες αυτές οι εργασίες σε μελετητές για μελέτες που παραγγέλνονται από τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Κράτος. Να είναι προσβάσιμες και σε άλλους ερευνητές αλλά και στους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται. Όλος αυτός ο μόχθος των νέων ας αξιοποιηθεί
Ένα τελευταίο. Συμπολίτης μας φοιτητής εκπόνησε εργασία για το Πρώτο Φαρμακείο.
Ενα ιστορικό κτήριο που στέγασε το Πρώτο Φαρμακείο της Ελλάδας του φαρμακοποιού Βονιφάτιου Βοναφίν. Ενα κτήριο που σήμερα είναι σε άθλια κατάσταση. Αγοράστηκε πριν από χρόνια από τον Δήμο μας, που κατέβαλε ένα σημαντικό ποσό στην Εκκλησία που ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Εμείς οι φορολογούμενοι πληρώσαμε.
Ας γίνει αυτή η εργασία του συμπολίτη μας αφορμή, ώστε κάτι να κινηθεί.
Η αδράνεια και η απάθεια είναι εχθροί της πόλης.
Ας κινητοποιήσουν οι νέοι φοιτητές την επαναπαυθείσα (σε τι άραγε;) τοπική κοινωνία».