Πάρνωνας: Το δάσος κάηκε γιατί δεν υπήρχαν αντιπυρικές οδοί, λένε οι κάτοικοι

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής του Πάρνωνα που καταστράφηκε πριν λίγες μέρες από μεγάλη πυρκαγιά. Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η έλλειψη υποδομών, αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, έγινε η αιτία που η πυρκαγιά δεν κατασβέστηκε έγκαιρα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Με αυτόν τον τρόπο καταστράφηκε το δάσος που είχε δημιουργηθεί από φυσική και τεχνική αναγέννηση, ύστερα από την μεγάλη φωτιά του 2000. Εκατοντάδες στρέμματα παραδόθηκαν στη πύρινη λαίλαπα δίνοντας την ομορφιά τους στο μαύρο.

 

«Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες από τους συμμετέχοντες στην κατάσβεση, δεν μπόρεσαν να τιθασεύσουν την φωτιά από την πρώτη στιγμή. Το ανύπαρκτο οδικό δίκτυο της βόρειας πλευράς του Πάρνωνα μας οδήγησε για μια ακόμη φορά στην καταστροφή», επισημαίνουν οι κάτοικοι και συνεχιζουν: 

«Κάθε φορά που ξεσπάει μια πυρκαγιά, αδυνατούμε να την κατασβήσουμε άμεσα λόγω μη ύπαρξης έργων υποδομής (δρόμοι, αντιπυρικές, δεξαμενές κλπ.) Ας ελπίσουμε στο άμεσο μέλλον οι ιθύνοντες να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών.

Μεγάλο κομμάτι του Πάρνωνα ανήκει στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας και ειδικότερα στην κοινότητα Αγ. Πέτρου οπού υπάρχει και το μοναδικό, στην Ευρώπη, δενδρόκεδρο της Μαλεβής. Άμεσα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την κατεστραμμένη έκταση και να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών, που ίσως να έχουμε τις επόμενες ημέρες λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης, τους συμπατριώτες Αγιοπετρίτες, τους τοπικούς συμβούλους Παναγιώτη Μπελδέκο και Παναγιώτη Κατσή, την Πυροσβεστική υπηρεσία Άστρους και τον διοικητή της για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, την Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Καμπύλη και τους αντιδημάρχους κ. Σαμαρτζή και κ. Κατσή ο οποίος και λόγω καταγωγής (Αγιοπετρίτης) συνέβαλε τα μέγιστα, τους υπαλλήλους του δήμου, που ολόκληρο το βράδυ με τις υδροφόρες κουβαλούσαν νερό, τους γειτονικούς Δήμους Τρίπολης, Σπάρτης και Νότιας Κυνουρίας και ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πελοποννήσου που μαζί με τον Αρχιπύραρχο της κ. Κολυβήρα ξενύχτησαν στον Αγ. Θόδωρα και στον Ζυγό. Περίπου 100 συνολικά πυροσβέστες καθώς και η ειδική ομάδα των ΕΜΑΚ (πεζοπόροι) από την Αθήνα εργάστηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση. Ευχαριστούμε επίσης τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου κ. Χατζή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρόπουλο που παραχώρησαν μπουλντόζα D7, ολονυκτίς 12:00 το βράδυ, προκειμένου να διανοιχτούν την έσχατη στιγμή αντιπυρικές ζώνες.

Ελπίζουμε το πάθημα αυτό να μας γίνει μάθημα και να μην ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο», καταλήγουν οι κάτοικοι της κοινότητας Αγίου Πέτρου Αρκαδίας.