ΚοινωνίαΑρχείο

Καιρός: “Το πήρε αλλιώς” το Jetstream στον Ατλαντικό και φέρνει χιόνια και βροχές στην Ελλάδα!

Χιόνια και βροχές θα φέρει ο Δεκέμβρης προβλέπει το μεγάλο προγνωστικό δίκτυο weather.com. Αφού ο Νοέμβριος δεν έκανε …τη δουλειά του, φαίνεται ότι ο Δεκέμβρης θα καλύψει τα κενά του!

Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ισχυρίζεται ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας κατεξοχήν ξηρός και ηλιόλουστος μήνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης, εξαιτίας ενός γιγάντιου αντικυκλώνα, ο οποίος σκέπασε το σύνολο της ηπείρου μας, δίνοντας πρωτοφανείς συνθήκες ξηρασίας και ηλιοφάνειας.

Όμως ο Δεκέμβρης φαίνεται πως θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στην κυκλοφορία, με τον Ατλαντικό αεροχείμαρρο, να στρέφεται νότια προς την Μεσόγειο. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Τα Ατλαντικά συστήματα, θα διεισδύουν από την Αγγλία προς την νότια Ευρώπη, σε μια συνεχή ροή διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών. Έτσι περιμένουμε πλούσιες βροχές σε όλη την Μεσόγειο και την χώρα μας, καθώς τα συστήματα αυτά θα κινούνται από δυτικά προς ανατολικά.

Πάντως, και παρά την κυριαρχία των νοτιάδων, η θερμοκρασία δεν φαίνεται να ανεβαίνει ιδιαίτερα, όπως συνέβη άλλες χρονιές όπου οι νοτιάδες κυριάρχησαν. Η αιτία θα είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού αντικυκλώνα στα ανατολικά μας και την ΒΑ Ευρώπη. 

Ο αντικυκλώνας αυτός, θα μεταφέρει σταθερά, ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ρωσία προς την περιοχή μας. Όχι όμως τόσο ψυχρές ώστε να μπορέσουν να δώσουν ένα κύμα ψύχους, η κάποιο γενικευμένο επεισόδιο χιονόπτωσης σε πεδινές περιοχές. 

Θα λέγαμε πως ο φετινός Δεκέμβρης, υπολείπεται των δεδομένων εκείνων που θα επέτρεπαν το ψύχος να κατηφορίσει νοτιότερα. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, ξεχνάμε τα χιόνια στα πεδινά, τουλάχιστον σε γενικευμένη μορφή. Άλλωστε, το σοβαρό ψύχος, φαίνεται να παραμένει κλειδωμένο στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη για πολύ καιρό ακόμη!