Απίστευτη μείωση στην παραγωγή καστάνων καρταγράφηκε φέτος στην ορεινή Αρκαδία και όλοι ψάχνουν να βρουν ποιες είναι τελικά οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφική χρονιά.
Μόνο στην Καστάνιτσα η παραγωγή έπεσε από τους 120 τόνους πέρσι στους 10 – 15 τόνους φέτος. Σύμφωνα με παραγωγούς του χωριού ανάλογη καταστροφή έχει να συμβεί εδώ και 80 χρόνια!
Αξιοσημείωτη όμως είναι και η μειωμένη ζήτηση για κάστανα, κάτι που αποτυπώνεται και στην τιμή η οποία κυμάνθηκε από 1,60 ευρώ έως 2 ευρώ, παρότι η παραγωγή ήταν κατά πολύ μειωμένη. Σε αυτό φάινεται πως συνετέλεσε και η πανδημία του κορωνοϊού, με το κάστανο μάλιστα να μη συγκαταλέγεται στα προς ενίσχυση αγροτικά προϊόντα.
Σε ότι αφορά το νούμερο ένα εχθρό της καστανιάς που είναι η σφήκα, φέτος έγινε μεγάλη απελευθέρωση εντόμων και τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από τρία χρόνια.
Να χορηγηθεί ενίσχυση στους καστανοπαραγωγούς
Την ίδια στιγμή οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας, με επερώτησή τους προς το περιφερειακό συμβούλιο ζητούν να ζητηθεί από την κυβέρνηση να εγκριθεί και να χορηγηθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών καστάνου στον Πάρνωνα, προκειμένου να παραμείνουν στα χωριά τους και να επιβιώσουν.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά:
«Σε απόγνωση ευρίσκονται οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων του Πάρνωνα που καλλιεργούν την Αρκαδική ποικιλία καστανιάς παράγοντας τα επώνυμα κάστανα.
Οι παραγωγοί του Πάρνωνα έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά οικονομικά χτυπήματα.
Η εμφάνιση ασθενειών, λόγω εισαγόμενων από το εξωτερικό παθογόνων έχει υπομονεύσει την καλλιέργεια και τους έχει γονατίσει οικονομικά .
Η πανδημία του Κορωνοϊού ήρθε να συμπληρώσει αυτή την προβληματική πορεία και ίσως να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.
Ο απολογισμός της παραγωγικής περιόδου 2019-2020 είναι τραγικός.
- Η έλλειψη εργατικού δυναμικού την περίοδο της ωρίμανσης είχε ως συνέπεια την παράταση της περιόδου συγκομιδής που με τη σειρά της οδήγησε στην ποιοτική υποβάθμιση μέρους της παραγωγής .
- Οι συνθήκες της πανδημίας στη χώρα αλλά και στην ΕΕ, με την αδυναμία επαφών και μετακινήσεων, ακύρωσαν κάθε εμπορική πράξη
- Η ζήτηση του προϊόντος είναι σήμερα σχεδόν μηδενική. Οι μικροποσότητες που οδηγήθηκαν στην αγορά, διατέθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ευρίσκεται στις αποθήκες, επιβαρυνόμενο και με το κόστος συντήρησης .
Κύριε Περιφερειάρχη κύριοι Σύμβουλοι,
- Η ελληνική πολιτεία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος και το είδος της κρίσης, σωστά ενεργώντας έλαβε σειρά μέτρων προκειμένου να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας και ειδικότερα τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, η πατάτα, τα κηπευτικά κ.α. έτυχαν σημαντικών οικονομικών ενισχύσεων.
- Το κάστανο αποτελεί βασικό εισόδημα ορεινών και προβληματικών περιοχών και οι παραγωγοί του αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης.
- Οι παραγωγοί καστάνου στην Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας .
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία να ζητάμε από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να εγκρίνουν και να χορηγήσουν άμεσα οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών καστάνου, προκειμένου να παραμείνουν στα χωριά τους και να επιβιώσουν.
Σας ερωτούμε λοιπόν, συμφωνείτε με την πρότασή μας;»